Ecuador

 

Ekvatorn har gett sitt namn åt Ecuador, som sträcker sig från Amazonbäckenet över Anderna och ner mot Stillahavskusten i Sydamerika. Hundra mil ut i havet ligger ögruppen Galápagos som är känd för sitt unika djurliv. Olja dominerar ekonomin men landet är också världens största exportör av bananer. Fattigdomen är utbredd, inte minst bland indianfolken och ättlingar efter afrikanska slavar.

Turismen har blivit en av landets viktigaste inkomstkällor. Ecuador är ett av de populäraste turistmålen i Sydamerika med berg, stränder, tropisk regnskog och ett rikt växt- och djurliv. Galápagosöarna, bergsregionen och Amazonas är populära resmål. Ekoturismen expanderar mest och åtskilliga indianfolk bedriver egna turistprojekt.

 Ekonomiska kriser och social oro har bidrag till stor politisk turbulens. Tre presidenter har avsatts sedan 1997.

Ecuador ligger i västra Sydamerika på båda sidor om ekvatorn, som har gett landet dess namn. Det är till ytan något större än Norrland. Fastlandet brukar delas in i tre huvudregioner. I öster breder det regnskogsbevuxna låglandet El Oriente ut sig. Vid Stilla havet i väster ligger kustlandet La Costa. Däremellan löper höglandet La Sierra. Ute i Stilla havet ligger Galápagosöarna med sitt unika växt- och djurliv.

Vid tiden för spanjorernas ankomst på 1500-talet ingick dagens Ecuador i inkariket. Koloniseringen fick förödande konsekvenser för ursprungsbefolkningen. Många dog eller sattes i tvångsarbete. Den självständiga republiken Ecuador bildades 1830 ur området Stor-Colombia, som hade blivit fritt från de spanska kolonisatörerna genom Simón Bolívars frihetskrig i början av 1800-talet. Självständigheten innebar inledningen på en lång period av instabilitet och politiska maktkamper. Även under 1900-talets första hälft rådde social och politisk oro.

Fakta

Befolkning: 14 573 101 (juli 2009)
Yta: 283 560 km²
Valuta: US dollar (USD)
Internetdomän (TLD): .ec
Statsskick: republik
Tidszon: UTC-5
Språk: Spanska(officiellt), Amerindian språk
Jordbruksprodukter: bananer, kaffe, kakao, ris, potatis, maniok, mjölbananer, sockerrör, nötkreatur, får, svin nöt.

futuro 

Futuro Valdivia

Dina spår skall inte vara synliga men dina upplevelser skall vara stora.

Res med oss på ett nytt sätt!

Ladda ner vårt program!