Indien

Indien, officiellt Republiken Indien, är en förbundsrepublik i södra Asien. Det är det sjunde största landet till ytan, det näst folkrikaste landet och den mest folkrika demokratin i världen. Indien kallas ofta för "världens största demokrati".

Indien gränsar till Indiska oceanen i söder, Arabiska havet i väster och Bengaliska viken i öster. Landet gränsar till Pakistan i väster, till Kina, Nepal och Bhutan i nordost och till Bangladesh och Burma i öster. Andra länder som ligger nära Indien är Sri Lanka, Maldiverna och Indonesien i Indiska oceanen. Indiska halvön var hem för Induskulturen och ett område för historiska handelsleder och stora imperier och förknippades med ekonomisk och kulturell rikedom under stora delar av sin långa historia. Fyra stora världsreligioner, hinduismen, buddhismen, jainismen och sikhismen, uppstod där, medan zoroastrismen, judendomen, kristendomen och islam anlände under första årtusendet e.Kr. och formade områdets mångskiftande kultur. Indien annekterades gradvis av Brittiska ostindiska kompaniet från början av 1700-talet och koloniserades av Storbritannien från mitten av 1800-talet. Landet blev självständigt 1947 efter en självständighetskamp som till stor del präglades av icke-våldsamt motstånd.

Indien är en förbundsrepublik, bestående av 28 delstater och sju unionsterritorier, och en parlamentarisk demokrati. Den har världens tolfte största ekonomi mätt i nominell växelkurs och den fjärde största mätt i köpkraft. Ekonomiska reformer har transformerat Indien till den näst snabbast växande ekonomin (2007), men landet lider fortfarande av höga nivåer av fattigdom, analfabetism och undernäring. Indien är ett mångreligiöst, mångspråkigt och multietniskt samhälle som även hyser en mångfald djur och växter i ett antal skyddade områden.
Indien har ett mestadels tropiskt klimat och lämpar sig därför för solsemester. I norra Indien kan vintern vara kall, men oftast är det klara härliga dagar. I resten av landet är vintern torrperiod och då är det också ett ypperligt tillfälle att besöka landet. Från april och framåt är det mycket varmt i landet med temperaturer som kan överstiga 50 ° . Monsunperioden varierar men innefaller ofta mellan juli och december i större delen av landet. Monsunperioden kan innebära ett konstant regnande i månader, men behöver inte göra det.
Om man vill ha sol och bad så är det lämpligt att ta en charterresa till Goa i sydvästra Indien som erbjuder på 40 olika stränder. Indien har även ofantligt mycket mer att erbjuda än ”bara” härligt väder, sol och bad.
 
Intressanta turiststäder är Bangalore med dess jetsetliv, Kolkata med sina kontraster och sevärdheter, Chennai med dess utsökta shopping, Mumbai med glamouren från Bollywoods filmindustri och fantastiska nattliv, samt naturligtvis huvudstaden Dehli som bjuder på såväl skönt kaos som exklusiva golfanläggningar!
Sevärdheter: I Indien finns ofantligt mycket sevärdheter: tempel och moskéer från olika epoker och vackra nationalparker med exotiska djur. Vi nämner här lite av allt det som Du inte får missa:
• Taj Mahal, en av världens mest kända byggnader. Detta gravmonument är ett arkitekturiskt mästervärk och dess skönhet är slående.
• Ganges, den heliga floden. Ta en båtur i gryningen på denna legendariska flod och se en blodröd sol stiga upp samtidigt som pilgrimerna vandrar ner för att ta sig ett renande morgonbad på motsatta stranden.
• Victoria Memorial, denna imponerande byggnad minner om en tid när engelsmännen var herrar över detta vidsträckta land. Arkitekturen är en spännande blandning mellan europeisk stil med orientaliska influenser.
• Bodh Gaya, Buddisternas viktigaste tempel, men anor från 300-talet F. Kr. Besök templet i gryningen och sveps in i ett gyllene sken från tusentals oljelampor.
• Qutb Minar , En 73 meter hög minaret började byggas redan 1199 för att fira islams seger över de otrogna.

Fakta
Befolkning: 1 166 079 217
Yta: 3 287 590 km²
Valuta: Indisk Rupie (INR)
Internetdomän (TLD): .in
Statsskick: federal republik
Tidszon: UTC 5.5
Språk: Hindi 41%, bengali 8,1%, Telugu 7,2%, Marathi 7%, tamil 5,9%, Urdu 5%, .
Jordbruksprodukter: ris, vete, oljeväxter, bomull, jute, te, sockerrör, potatis, lök, mjölkprodukter, får, getter, fjäderfän, fisk.