mat



musik

MEXIKO – res med känsla

Maten och Drycken Reser du till norra Mexiko och äter mat på någon lokal restaurang, blir du serverad stora biffar och burritos, i centrala Mexiko nopales asados (grillad kaktus) och på yucatánhalvön cochinita pibil (griskött marinerat i achiotekrydda, apelsinjuice, salt och lök - som steks i jordugn inlindat i bananblad). Dessa rätter är bara några exempel från Mexikos varierande mat som i sig speglar platsen och klimatet – och mexikanernas känsla för mat. Dryckerna innehåller ofta frukt och grönsaker, till och med kaktus! I centrala Mexiko produceras vin även om tequilan från västkusten är mycket kändare. Och har du hört talas om pulque? Det är jäst sav från agaveplantan med ”gudomliga” egenskaper. Ytterligare en upplevelse!

 

Musiken Vem har inte dansat salsa? Salsa betyder egentligen sås på spanska. Dansen kanske har fått sitt namn av rätten med de många ingredienserna, som är het och sprider glädje. I Mexiko hörs salsamusiken på bussen, restaurangen, i taxibilarna och förstås på dansställena. Men allt är kanske ändå inte salsa. Folkmusiken är utbredd med många roliga sångstilar och instrument. Att få gå till en mexikansk charreada (ungefär rodeo) och titta på en halsbrytande uppvisning med hästar och våghalsiga ryttare medan det lokala bandet spelar dragspel och fiol och en kvinnlig ryttare i damsadel sjunger för full hals i arenan är helt oförglömligt!