destinationer med We tar ansvar! Cozumel

cozumel

massage

mexiko

mexiko

Mexiko!

 

Cozumel i mexikanska Karibien

 

Cozumel, eller ’svalornas ö’, ligger som en pärla mitt i det turkosa vattnet utanför Mexikos kust på Yucatánhalvön. Vita stränder, blå himmel och sol, sol, sol gör ön till en underskön plats att vara på. Här lever och arbetar de bästa av Mexikos dykinstruktörer som känner till hela kustremsan utmed Yucatánhalvön och havet runt Cozumel. Mesoamerikas stora barriärrev, det näst största korallrevet i världen, går utmed öns västra sida, men hela Cozumel är egentligen omringad av vackra korallrev. Här forskade en gång i tiden den franske dykaren Jacques Costeau som sägs ha upptäckt det stora revet.

 

För att komma till Cozumel kan man flyga till Cancún som ligger i området Quintana Roo, som ön tillhör. Här är turismen väl utvecklad och som resenär är det lätt att ta sig till Cozumel med buss eller taxi från Cancún och sedan med färja från Playa del Carmen. På öns östkust, den som vetter mot fastlandet, ligger den enda staden, San Miguel. Här finns butikerna, hotellen, restaurangerna och barerna. Öns motsatta sida är så gott som obebodd och dess natur hänförande.

 

Cozumel är känt för sina vattensporter. Det går att dyka utmed revet, eller i los cenotes, träningssimma i havet, segla, surfa och fiska. Stränderna är korallvita och lättillgängliga. Och överallt kan du cykla! Mayakulturen har satt sin prägel på kulturen även här vilket speglas i den goda maten, vänligheten hos människorna och en behaglig inställning till tid.

 

Hela ön är föreslagen att bli skyddat biosfärsområde av UNESCO för sin rika biologiska mångfald och sin kultur (källa FNs hemsida).

 

Speciella maträtter att smaka på

Ceviche, rå fisk i citronjuice, blandad med tomat, chili, avokado och lök

Papadzules, tacos av majstortilla fyllda med ägg, i en grön sås gjord av pumpafrön

Cochinita pibil, griskött marinerat i achiotekrydda och serverat med lök i apelsinjuice

Skaldjur och fisk av alla slag med en mängd olika chilisorter

 

Medeltemperatur för året: +26°C