destinationer med We tar ansvar! queretaro

cozumel

massage

mexiko

mexiko

Mexiko!

Sierra Gorda i Querétaro

 

Bara 30 mil norr om Mexico City, mitt på högplatån i centrala Mexiko, i Querétaroområdet, ligger Sierra Gorda. På svenska betyder det ’det Tjocka Berget’. Namnet kommer förmodligen från den stora mängden av berg och dalar som tillsammans bildar en tjock kedja på Mexikos östra sida. På kedjans västsida är det torrt och växtligheten består mest av kaktus, medan bergskedjans östra sida är fuktigare och växtligheten är frodig och i vissa dalar till och med tropisk.

 

I Sierra Gorda kan du uppleva en otroligt varierad natur med fantastiska möjligheter till fågel-skådning, vandring, cykling, klättring, grottutforskning och mycket annat äventyrligt. Småstäderna är uppbyggda runt ’missionerna’, kyrkorna som de spanska jesuiterna byggde en gång på 1700-talet och som finns med på UNESCOs lista över Världskulturarv.

 

Querétaro som delstat har inte bara en god ekonomi, en utvecklad industri och en stor vinproduktion för Freixenet vilken lockar många utländska besökare. Delstaten har också en vacker och karg natur där kulturen är kraftigt påverkad av sin omgivning. Den så kallade ’Halvökenkulturen’ har sitt ursprung i den lokala Otomíbefolkningens speciella sätt att leva på, i vilken årstidernas växlingar, jordbruk, musik, dans, religiösa högtider och maträtter bildar något helt unikt. Och när du är här, varför inte passa på att bada temazcal, otomífolkets bastu, där vulkanstenar, blommor och väldoftande örter är viktiga delar i det två timmar långa badet. Det är SPA på gammalt vis.

 

UNESCOs Biosfärsområden i Querétaro

Sierra Gorda, bergs- och skogsområde

 

UNESCOs Världskulturarv

Querétaro stads centrum

Missionskyrkorna i Sierra Gorda

Otomíbefolkningens halvökenkultur i Tolimánområdet

 

Speciella maträtter att smaka på

Tacos de escamoles, tacos med myrägg

Enchiladas queretanas, fyllda tortillas garnerade med kokt potatis och morötter, ost och stark sås

Nopales guisados, kaktusrätter

Majs av olika slag

 

Medeltemperatur för året: ca +20°C