destinationer med We tar ansvar! Chiapas

cozumel

massage

mexiko

mexiko

Mexiko!

Höglandet i Chiapas

 

I de djupa dalarna glittrar vattendragen i den varma solen, över de höga bergen flyger jagande rovfåglar och i djungeln strövar jaguarer. Här ligger små städer och imponerande pyramider. Mayafolkets textilier och keramik i vackra färger och former blandas på de stora marknaderna. Det är Chiapas vi talar om, området i södra Mexiko mellan Guatemala, Yucatán och Stilla Havet.

 

San Cristobal de las Casas är en av städerna på höglandet i Chiapasområdet och ligger på över 2000 meter över havet.  När man först kommer dit känns det när man andas och man blir lätt andfådd. Det är annars lätt att ta sig fram till fots i staden eftersom många gator i centrum har byggts om till gågator. Butikerna är många och det säljs allt från orostat, lokalt odlat kaffe och färgstarka broderier till bärnstenssmycken i eleganta silverinfattningar.

 

Hela Chiapas är en spännande blandning av vild natur och starkt närvarande kultur. Kustremsan vetter mot Stilla Havet och är perfekt för vågsurfing, dykning och snorkling. I djungeln finns möjligheten att observera fåglar, orkidéer och färgstarka fjärilar, eller att besöka vattenfall och pyramider. Och sist, men inte minst, i Chiapas äter du en oändligt varierad och fantasifull mat - och över hela landskapet flyter marimbamusikens mjuka toner.

 

UNESCOs biosfärsområden i Chiapas

Selva el Ocote, djungelområde

La Encrucijada, djungel- och lagunområde

Lacan-tun, djungel

Montes Azules, djungel

La Sepultura, djungel, regn- och molnskog på höglandet

El Triunfo, djungel

Volcán Tacaná, djungel i vulkanområde

 

UNESCOs världskulturarv

Palenque, prekolombiansk stad och nationalpark

 

Speciella maträtter att smaka på i Chiapas

Tacos Chiapasstil med lokala örter och chilisåser

Tamales, majskakor som ångbakats i bananblad

Pescado de chumul, fiskrätt bakad i bananblad

Cosuches – svamprätt med örter och mycket banan

… och mycket, mycket mer.

 

Medeltemperatur för året: ca +22°C