snö

Kanada

Kanada, alternativt Canada, är ett land i Nordamerika. Kanada är med en area av 9,958 miljoner kvadratkilometer världens näst största land till ytan efter Ryssland. Med en befolkning på omkring 34 miljoner är det ett av världens mest glesbefolkade länder. Kanada gränsar till Stilla havet i väster och till Atlanten i öster och har landgräns mot USA i väster och söder. I nordöst går havsgränsen till Grönland med endast några mils avstånd mellan landmassorna på det närmaste stället. I öster har Kanada en havsgräns mot den mindre franska ögruppen Saint-Pierre och Miquelon. Norra Kanada sträcker sig nästan ända upp till Nordpolen och utgör en del av Arktis. Kanada är ett mycket stort land med ett varierande utbud av sevärdheter och attraktioner, men man kommer ofta i skymundan av USA i söder.Naturen följer till stor del motsvarande områden i Amerika. Östra Kanada har ett vackert böljande och emellanåt bergigt landskap med många gamla europeiska städer. Från Toronto och bort förbi Calgary finns den stora prärien som kan bli något enformig.

Strax väster om Calgary kommer Klippiga Bergens vackra och dramatiska landskap. Norra Kanada är ofta mycket svårtillgängligt för turister, men den som söker äventyrligare och kargare sevärdheter kan med fördel besöka Yukon territoriet i kombination med Alaska.

Klimatet varierar starkt mellan mycket milt klimat i södra British Columbia till rent arktiskt klimat i de norra delarna av landet. Ottawa har ett utpräglat inlandsklimat med långa, kalla och snörika, men oftast soliga vintrar och varma, fuktiga somrar.

Vårarna är korta, höstarna ofta vackra. Vädret kan skifta hastigt och temperaturväxlingar på över 20 grader under ett dygn är inte ovanliga.

Fakta

Befolkning: 33 487 208 (juli 2009)
Yta: 9 984 670 km²
Valuta: Kanadensisk dollar (CAD)
Internetdomän (TLD): .ca
Statsskick: parlamentarisk demokrati, federation
Tidszon: UTC-5
Språk: Engelska (officiellt) 59,3%, Franska (officiellt) 23,2%, övriga 17,5%.
Jordbruksprodukter: vete, korn, oljeväxter, tobak, frukt, grönsaker, mejeriprodukter, skogsprodukter, fisk.

flagga