CaYman Islands

Caymanöarna, på engelska: Cayman Islands) är en ögrupp och ett brittiskt översjöiskt territorium (tidigare kronkoloni) belägen i Karibiska havet, Västindien. Huvudstad är George Town.

Caymanöarna består av tre öar den större Grand Cayman och de mindre Cayman Brac och Little Cayman. Ögruppen upptäcktes först av Christofer Columbus den 10 maj 1503 under hans ödesdigra fjärde resa till den Nya världen och han kallade öarna ”Las Tortugas” på grund av den stora mängd sköldpaddor, som fanns på öarna.

Den första dokumenterade engelska besökaren var sir Francis Drake som landade där år 1586, och döpte öarna till Caymanöarna efter Neo-Taino-stammens namn för alligator, caiman (jämför med kajman). Den första dokumenterade invånaren på Caymanöarna var Isaac Bodden, som föddes på Grand Cayman runt 1661. Han var barnbarn till en den första kolonisten som hette Bodden och som troligen var en Oliver Cromwells soldater under invasionen av Jamaica år 1655.


Caymanöarna har både ett internationellt finanscenter och världens vackraste badstrand, Seven Mile Beach. Det är därför som det är en blandning av män i kostym, kvinnor i strama dräkter, surfare och dykare i färgrika dräkter som befolkar denna vackra ögrupp.
Caymanöarna ligger söder om Kuba i Karibiska havet. De upptäcktes av Columbus på hans fjärde och sista resa till Amerika. Ögruppen består av tre öar: Grand Cayman, Cayman Brac och Little Cayman. Största andelen av befolkningen bor på Grand Cayman.


Caymanöarna är ett viktigt finanscenter och center för internationell offshore industri men turismen utgör öns största inkomstkälla. Det kommer dagligen mellan 4.000 och 22.000 turister turister till öarna med kryssningsfartyg.


De många turisterna kommer först och främst för att uppleva de enastående badstränderna och de fascinerande korallreven, som Caymanöarna en gång bildades av.


Ögruppen betraktas också som en av de bästa platserna att dyka på. På land kan man uppleva Caymanöarnas 'kinesiska mur' som byggdes för länge sedan som skydd mot pirater.

Fakta

Befolkning: 49 035 (juli 2009)
Yta: 262 km²
Valuta: Caymanian dollar (KYD)
Internetdomän (TLD): .ky
Statsskick: Brittisk kronkoloni
Tidszon: UTC-5
Språk: Engelska 95%, Spanska 3.2%, övriga 1,8% (1999 census).
Jordbruksprodukter: grönsaker, frukt, boskap, sköldpaddor, jordbruk.