1 - Belize
2 -
Panama
3 - Costa Rica

4 - honduras


cacao

Centralamerika

Centralamerika eller Mellanamerika kallas den avsmalnade landförbindelsen mellan Nord- och Sydamerika. Området har fler beteckningar med varierande indelning och räknas vanligen som en region i Nordamerika men behandlas ibland, exempelvis i sammanställningar över ekonomisk statistik, som om det vore en egen världsdel. Detta geografiska område ligger sydost om Tehuantepecnäset i Mexiko och nordväst om Atratosänkan i Colombia.

Panama
Panama liknar till stor del Costa Rica med sina underbara stränder och populära hängställen för backpackers där du kombinerar ett soft liv i hammocken med surfing hela glada dagen. Mest känd är Panama såklart för Panamakanalen som är ett måste för varje person som besöker landet.

Costa Rica
Att resa till den här regionen har blivit mer och mer populärt. Helst väljer turisterna Costa Rica som också ligger i spetsen som det främsta turistmålet, och är därför också det lättaste landet att ta sig runt i. Här har du en mängd spännande aktiviteter att välja mellan, surfing, rafting, bergsklättring, besöka nervpirrande grottor, pröva på zipline och svinga likt Tarzan genom regnskogen. Men framförallt är Costa Rica känt för sitt rika djur- och naturliv och sin sanna skönhet.

Belize
Tidigare Brittiska Honduras, är en stat i Centralamerika som gränsar till Guatemala, Mexiko och Karibiska havet. Mayakulturen utbredde sig över Belize mellan 1500 före Kristus och 300 e Kr. Den blomstrade till omkring 900-talet med bosättningar som Altun Ha, Caracol och Xunantunich. En märklig lämning är en plats för offerriter längst in i grottan Actun Tunichil Muknal.
Belize var fram till 1973 en brittisk koloni som fick vänta på att bli självständigt till 1981, eftersom Storbritannien och Guatemala inte kunde komma överens om gränsen. Guatemala erkände inte den nya staten förrän 1992 och gör fortfarande anspråk på halva södra Belize. I gränsområdet mellan länderna fortsätter Guatemala att bygga nya bosättningar.
Belizes barriärrev sträcker sig 30 mil längs Yucatánhalvön och är världens näst största rev. Revet är inte ett rev, utan det består av flera rev. Och i dessa rev ingår 450 öar och 3 ringformiga korallrev. Världsarvskonventionen skyddar 7 marina områden som täcker ca 1000 kvadratkilometer. Utanför Belizes kust finns många korallrev.
Klimatet är tropiskt med höga temperaturer och hög luftfuktighet. Regnperioden varar från maj till november.

bild

 

pana

 

båt