Danmark

Danmark består av halvön Jylland och cirka 400 namngivna öar. Av dessa är 82 bebodda – de största av dem är Fyn och Själland. Danmark har en stor fiskeindustri och handelsflotta. Bland de viktigaste tillverkningsindustrierna märks livsmedel, kemikalier, maskiner, metallprodukter, elektronisk utrustning och transportutrustning, öl samt papper och träprodukter. Turismen är också viktig för ekonomin.

Mellan 700-talet och 1000-talet var danskarna kända som vikingar. Tillsammans med norrmän och svenskar bosatte de sig, plundrade eller bedrev handel över hela Europa. Dagens danskar är stolta över sin välfärdsstat, där det sociala skyddet omfattar alla. Danmark är en monarki och regeras nu enligt 1953 år konstitution. Folketinget har bara en kammare med 179 valda ledamöter.

Bland berömda danskar återfinns författaren Hans Christian Andersen, berömd för sina sagor, författaren Karen Blixen och formgivaren Arne Jacobsen. Dansk film har vunnit internationellt erkännande, mycket tack vare den nydanande regissören Lars von Trier.
Bland danska kökets specialiteter märks smørrebrød, kokt eller sockerbrynt potatis, kokt rödkål, stekt fläskkött och stekt anka.

I vårt Danmark är det nära mellan upplevelserna.
Här finns något för alla. Härliga upplevelser för par och vänner och familjesemestrar som blir minnen för livet för barnen.

Nu får du dessutom mer för pengarna i Danmark!
Vår svenska krona är starkare igen. Nu shoppar, äter och bor du billigare än på länge.
Både stora och små lockas av Danmark. Legoland på Jylland, Tivoli och Zoologisk have i Köpenhamn är givna stopp på resan för alla med barnasinnet i behåll. Och landets vidsträckta och flacka natur är perfekt för den som vill cykla på semestern.
Danmark är också vagga för världsberömd kultur. Havet och ljuset i Skagen samlade konstnärer på 1800-talet som gav oss målningar vi aldrig glömmer. Louisiana utanför Köpenhamn är en av världens främsta museum för modern konst. Och vem har inte hört någon av HC Andersens fantastiska sagor, till exempel "Prinsessan på ärten"?

Fakta
Befolkning:
5 500 510 (Juli 2009)
Yta: 43 094 km²
Valuta: Dansk krona (DKK)
Internetdomän (TLD): .dk
Statsskick: konstitutionell monarki
Tidszon: UTC 1
Språk: Danska, färöiska, grönländska (en Inuit-dialekt), tyska (liten minoritet).
Jordbruksprodukter: korn, vete, potatis, sockerbetor, fläskkött, mejeriprodukter, fisk.

Flagga

Danmark