Egypten

Kairo är Afrikas största stad. Här samsas olika världar. Öster om centrum finns det islamiska Kairo, den medeltida staden, med alla sina vindlande gränder, basarer och vemodigt sjungande minareter. Känslan av att ha flyttats tillbaka i tiden är tät och varm. Köp "Islamic Monuments in Cairo - a Practical Guide" i vilken kiosk som helst och ta sen en taxi till moskén Bab Zuweylas, klättra upp i en av dess minareter och se ut över denna smogdallrande, sandstensbruna megapolis.

 Vandra sedan runt i det medeltida vimlet och njut. Kairos centrum, som kretsar runt rondellen Midan Tahrir, tar dig tillbaka till nutiden: breda boulevarder, utekaféer, moderna restauranger, diskon och en hel del välklädd medelklass.

Kairo är också Egyptian Museum, där du bland annat kan titta på Tutankhamuns gravguld och hans dödsmask. Kairo är också en stilla tur med en felucca (segelbåt) på Nilen i solnedgången och ett lite mer adrenalinstinnat besök bland försäljare, guider och dromedarherdar vid pyramiderna i Giza, cirka en mil utanför staden. Även pyramiderna gör sig för övrigt också bäst strax före solnedgången.

Kairo är som bäst september-december och mars-maj. Då är temperaturen behagligt ljummen och nätterna svala. Eftermiddagarna i Kairo har inte samma puls som europeiska storstäder. Staden lösgörs ur sin slummer och får liv först vid solnedgång, på somrarna ger sig många familjer ner på stan för att handla först vid niotiden på kvällen.

Fakta

Befolkning: 83 082 869 (juli 2009)
Yta: 1 001 450 km²
Valuta: Egyptiskt pund (EGP)
Internetdomän (TLD): .eg
Statsskick: republik
Tidszon: UTC +2
Språk: Arabiska (officiellt), engelska och franska förstås på många håll.
Jordbruksprodukter: bomull, ris, majs, vete, bönor, frukt, grönsaker, boskap, vatten buffel, får, getter.