Filippinerna


Filippinerna består av 7108 öar, och ungefär 880 av dem är bebodda. Den största ön är Luzon och här hittar du även Manilla, Filippinernas huvudstad. Ungefär 4% av befolkningen utgörs av etniska minoriteter. Filippinerna är det enda kristna landet i Asien och är världens tredje största engelskspråkiga nation.


I huvudsak är befolkningen i Filippinerna av malaysiskt ursprung men med starka kinesiska, amerikanska och spanska inslag. Det finns omkring 30 olika minoritetsgrupper spridda runt om i landet. Den mest kända minoritetsgruppen är negriterna. Negriterna anses vara ursprungsbefolkningen i Filippinerna och tros vara släkt med aboriginerna i Australien. En annan minoritetsgrupp är Ifugao som lever i bergen vid Banaue. De är kända för att ha skapat de världsberömda risterrasserna men även som före detta huvudjägare.
I Filippinerna talar de flesta filipino (baserat på tagalog) och engelska som är de officella språken, men det finns en mängd olika lokala dialekter och språk; vissa hävdar att det finns över 80 stycken.


Många av öarna i Filippinerna är små och bergiga och de skiljs åt av djupa oceaner. Naturen är varierad med alltifrån regnskogsklädda berg till långa vita korallstränder. Det finns cirka 50 vulkaner runt om i Filippinerna och ungefär 15 av dem är aktiva. Mount Mayon (2421 meter över havet) som är belägen på Luzons sydspets, är den mest kända vulkanen. Med sin nästan helt koniska form bildar Mount Mayon en mycket vacker siluett med sin rykande topp.
Filippinerna har varit en isolerad ögrupp under väldigt lång tid, detta har medfört att det finns många djurarter som utvecklats på ett säreget sätt. Forskare hävdar att så mycket som hälften av alla arter på Filippinerna är unika för landet. Till dem hör det Tarsiern (det filippinska spökdjuret) som lever på Bohol. Det marina livet är rikt med koraller, korallrev, sköldpaddor, haj-, val- och delfinarter. Tyvärr har en del av reven blivit förstörda genom dynamitfiske. Den filippinska regeringen har börjat arbeta mer aktivt för att skydda reven genom att införa marina naturreservat.


Klimatet är tropiskt med en genomsnittlig dygnsmedeltemperatur på 26-28 grader, men i bergen kan temperaturen sjunka till 6 grader. Vädret styrs till stor del av monsuner. Den sydvästliga monsunen ger regn i väst under juni till september, medan den nordostliga monsunen ger regn i öst under november till mars.
Filippinerna är ett relativt ungt land om man räknar år av självständighet, men de första fynden av mänskligt liv som man hittat är 75 000 år gamla. De första fynden av den moderna människan hittades på Palawan och är 30 000 år gamla. År 1519 seglade Magellan, för att finna en väg till Kryddöarna men hamnade på Filippinerna. Misstaget kom att sluta i personlig tragedi för Magellan som dog i ett slag på Cebu 1521. Efter Magellan anlände fler spanjorer vilket inledde en lång period av spansk närvaro i landet. Efter den spanska "eran" följde en period av stort amerikanskt inflytande.
1946 blev Filippinerna självständigt, landets första president hette Manuel Roxas och många gator är döpta efter honom. Sedan självständigheten har Filippinerna i huvudsak varit ett demokratiskt land med undantag för perioden när Marcos regerade 1965-1986. Landets nuvarande konsitution antogs 1987. Landet styrs av en senat och kongress enligt amerikansk modell, med val vart 6:e år. Sedan 2001 är Gloria Macapagal Arroyo president.
Marcos regim fick stora konsekvenser för ekonomin. Sedan 1990-talet har landet börjat att återhämta sig, och BNP har under senare år legat stadigt på 5-6 %. Landet går mot en ökad industrialisering men fortfarande livnär sig en mycket stor del av befolkningen på fiske och jordbruk. De viktigaste grödorna är ris, kokos, majs, socker, ananas och bananer.Eftersom det är svårt att hitta ett välavlönat arbete i Filippinerna har miljontals filippinare valt att flytta utomlands för att jobba och försörja sin familj.


I Filippinerna älskar man tv, film och karaoke. Nästan oavsett var du kommer finns en karaokebar. Basket är den största sporten, men det som tilldrar sig mest uppmärksamhet, i alla fall för oss som inte är vana med det, är tuppfäktning. I Manila finns stora moderna arenor där det spelas om många tusentals pesos per match.
Det filippinska köket skiljer sig från övriga Asien eftersom maten inte är lika kryddstark. Ofta smakar maten som huvudingrediensen, d.v.s kött eller fisk. En traditionell filippinsk rätt är Adobo som är gris, bläckfisk eller kyckling tillagad med vitlök, lök, vinäger och soja. Frukter finns det gott om, mangon är ljuvlig och kalamansin smakar lite som en blandning mellan lime och mandarin. I Filippinerna är man mycket stolta över sin egenproducerade rom, Tanduay och sitt öl, San Miguel.
Båtluffa eller flygluffa - eller både ock. Filippinernas tusentals öar bjuder på oändliga möjligheter till öhoppning.
Söder om Panglao ligger den lilla ön Pamilican. Invånarna har försörjt sig på valjakt tills den förbjöds. De äldre fiskarna berättar gärna hur de med en stor krok, hundra meter rep och tio timmars kamp fångade val på det öppna havet. Du kan bo kvar över natten. Kom bara ihåg att ta med eget dricksvatten.
Det finns två sätt att öluffa på. Det ena är att utgå från en plats och därifrån låta fiskare och båtuthyrare ta dig runt till mindre öar. Det andra är att med stora passagerarfärjor och mindre snabbfärjor ta sig runt till de större öarna. De större färjeterminalerna är som flygplatser, så var ute i god tid. Har du mycket tid och liten budget kan färjor vara ett alternativ till det billiga inrikesflyget. Men det krävs tålamod då det inte är några pittoreska båtturer och avstånden är stora. Blir du sjösjuk? Kanske läge att flygluffa istället då. Att flyga inrikes är enkelt och sparar dygn i restid.
Filippinerna är ett av världens billigaste länder. Kostnadsnivån en sjättedel av Sveriges och 30 procent av Thailand.
Filippinerna är oerhört fattigt. I Manila bör du som i alla 15-miljonerstäder använda ditt sunda förnuft.

Fakta
Befolkning: 97 976 603
Yta: 300 000 km²
Valuta: Filippinsk peso (PHP)
Internetdomän (TLD): .ph
Statsskick: republik
Tidszon: UTC 8
Språk: Filippinska (officiellt, baserat på tagalog), engelska (officiellt), åtta stora dialekter - Tagalog, Cebuano, Ilocano, Hiligaynon, Ilonggo, Bicol, Waray, Pampango och Pangasinan.
Jordbruksprodukter: sockerrör, kokosnötter, ris, majs, bananer, cassavas, ananas, mango, fläsk, ägg, nötkött, fisk.