Finland

Finland , officiellt Republiken Finland, är en republik i norra Europa. Finland gränsar till Norge, Sverige, Estland och Ryssland. Det svenskspråkiga Åland utgör ett självstyrande landskap inom landet. Finland är officiellt tvåspråkigt, med finska och svenska som nationalspråk.
Du kommer att få ytterligare överraskningar medan du reser runt i landet. Möta en flock med renar i Lappland. Segla bland tusentals öar i skärgården eller i någon av de tusentals sjöar i östra Finland. De ändlösa sommardagarna och de ändlösa vinternätterna.

Upptäck Finlands många ansikten, med ett stort urval reseerbjudanden, på ett enkelt sätt genom att profilera dig och få rekommendationer som är anpassade till dig. Resor, boende, evenemang och utflykter bokar du enkelt här.

Om du vill ha en aktiv semester med skidåkning, båtturer, vandring och musikfestivaler har du hamnat helt rätt, men Finland erbjuder också andra saker som faktiskt är mer sällsynta i dagens hektiska liv. Utrymme. Frid. Tystnad. Tid.

Det finns bara en regel när det gäller finsk sommar: gå ut. Du kan komma in sen när det blir mörkt. Sommaren i Finland är kort men dagarna är långa. Du hinner med två eller tre aktiviteter på bara en dag.

Gå ut
I städerna kan du äta på uteserveringar. Du kan besöka ett friluftsmuseum eller gå på konsert i en park. Ta en båttur från Salutorget i Helsingfors till fästningen Sveaborg. Promenera längs Aura å i Åbo eller vid forsen i Tammerfors.

När du är på Salutorget kan du passa på och smaka på säsongens läckerheter. Prova jordgubbarna, hallonen, sockerärtorna. Det blir ett gott mellanmål.

Lämna staden
Städerna kan erbjuda mycket men landsbygden har faktiskt ännu mer. Hyr en liten stuga vid en sjö med en roddbåt eller kanot. Utforska sjöarna. Värm upp bastun på kvällen och ta ett svalkande dopp direkt från bryggan. Koppla sedan av på verandan och titta på solen som aldrig går ner.

Ta en ångbåtstur på Päijänne-sjön eller i Saimen eller en kort båttur i Åbo skärgård. Hyr en båt och segla mellan tusentals öar eller se dem från däck på en stor färja.

Vandra, cykla eller rid på markerade leder. Det finns ett rikt djurliv här. Många besökare kommer till Finland för fågelskådning. Här finns många ugglearter och Finland är sommarvistelse för många sjöfåglar.
Finland kan det här med snö. I norra Finland kommer de första snöbyarna redan i september och marken täcks av snö från november och fram till maj. Så när snön ligger djup på taken och en brasa sprakar i kakelugnen har vi tid att fundera på vad man kan göra under vintern. Stick ut näsan genom dörren. Luften är torr, kall och uppfriskande. Snön tynger ned grangrenarna och skidorna står lutade mot husväggen. Vad vill du göra i dag? Åka skidor, åka hundspann, pimpla? Vintern är här och det är dags att njuta.

Fakta
Befolkning:
5 250 275 (Juli 2009)
Yta: 338 145 km²
Valuta: euro (EUR)
Internetdomän (TLD): .fi;
Statsskick: republik
Tidszon: UTC +2
Språk: Finska 91,2% (officiellt), svenska 5,5% (officiellt), övriga 3,3%
Jordbruksprodukter: korn, vete, sockerbetor, potatis, mjölkkor, fisk.

Flagga

Finland