Grekland

Grekland, formellt Republiken Grekland, är en republik på södra Balkan i sydöstra Europa som omfattar den östligaste av de halvöar som utgör Medelhavets oregelbundna norra kustlinje och de flesta av öarna i och kring Egeiska havet. I norr gränsar Grekland mot Albanien, Makedonien och Bulgarien, i öst till Turkiet samt i väst mot Joniska havet.


Det antika Grekland betraktas av många som den västerländska civilisationens vagga. Det moderna Grekland grundades 1829 och blev en republik 1974 då monarkin störtades och kung Konstantin tvingades i landsflykt.
Grekland är medlem i Europeiska unionen sedan 1981 och i militäralliansen NATO sedan 1952.


Mat i Grekland, ja det finns inte mycket at säga utom att det är enkelt lättlagat och välsmakande. Medelhavsmaten i sig har alltid varit underbart enkelt att smaka av vid en liten taverna på någon härlig grekisk ö. Vart man än befinner sig i Grekland så finns det alltid mat att tillgå.
Av alla världens länder har Grekland ett av de rikaste och mest intressanta kulturarv med en fantastisk historia som sträcker sig tusentals år tillbaks i tiden. Grekernas starka Gudatro har satt sin prägel på landet och lever kvar än idag.


Här kan du bada i det ljumma azurblå Medelhavet, sitta under ett olivträd och filosofera, segla runt de grekiska öarna, båtluffa eller bara njuta av en iskall Ouzo på strandpromenadens servering.
Även vintertid går det bra att semestra i Grekland, med bara ett par timmars bilfärd från Aten är du snart framme i skidbacken. Eller vad sägs om en långweekend i Aten, blanda kultur med shopping.
För dig som vill utforska Aten och övriga fastlandet är våren, hösten och vintern den bästa tiden. Mitt i högsommaren är det glödande hett inne i centrala Aten och man har inte mycket behållning av sevärdheterna när kvicksilvret når upp mot 45 grader.
Det sägs att solguden steg upp ur havet och blev förälskad i Rhodos så därför skiner solen alltid över Dodekaneserna. Men självklart skiner solen över alla de andra öarna också. Här kan du söka efter just din favoritö i den grekiska övärlden.


Ingen grekisk ö är den andra lik, det finns alltid en ö för alla smaker. Under juli - augusti är det industrisemester i Grekland och det är då alla flockas till öarna. Vill du ha puls ska alltså resa under högsäsongen. För dig som vill ta det lite lugnare är våren en underbar tid då naturen är som vackrast på våra öar, dock kan havet vara aningen kylslaget. September - oktober är också en relativt lugn tid att resa, sommarvärmen hänger envist kvar i luften och havet är riktigt varmt.
Den grekiska ö-världen är ett paradis för dig som planerar att båtluffa, det finns många öar du inte får missa.


Segling i Medelhavet runt de grekiska öarna är väl varje seglares dröm, i alla fall som hobbyverksamhet med familjen. Mestadels är Medelhavet ett ganska lugnt hav, men kan bli lite ettrigt och livas upp ganska fort ibland. De flesta som har varit i Grekland har nog hört att den vind som kommer norrifrån, från nordväst till nordost beroende på plats, på somrarna kallas Meltemi.
Meltemin blåser från maj till oktober och främst under mitten av denna period. Närvaron och styrkan av vinden kan variera från år till år. Meltemin drar ner över Egeiska havet från norr och i den sydvästra delen av havet blir den nordostlig, medan den i den sydöstra delen blir nordvästlig. Det är en varm och torr vind, som vanligen blåser vid klar himmel. Meltemin brukar i regel mojna då natten faller på, för att komma tillbaka på förmiddagen eller middagen. Vinden kan också blåsa dygnet runt i över en vecka, nyckfull alltså, som så mycket annat i Grekland.


Chartersegling är ett annat stort nöje i Grekland med tanke på klimatet och att säsongen faktiskt pågår från april ända fram till oktober, ja till och med november i vissa fall. Det här är lite tuffare segling kanske, men det kan ju vara desto roligare, beroende på vilken besättning du har valt.

fakta

Befolkning: 10 737 428
Yta: 131 940 km²
Valuta: euro (EUR)
Internetdomän (TLD): .gr
Statsskick: parlamentarisk republik
Tidszon: UTC +2
Språk: Grekiska 99% (officiellt), övriga 1% (inkluderar engelska och franska).
Jordbruksprodukter: vete, majs, korn, sockerbetor, oliver, tomater, vin, tobak, potatis, nötkött, mejeriprodukter.