Grenada

Grenada, som också brukar kallas ”the Spice Island”, uppfyller alla förväntningar på en tropisk paradisö. Den 310 kvadratkilometer stora ön utgör ett mikrokosmos av allt det bästa i Västindien. Här finns både vita sandstränder och stränder med svart lavasand, ofördärvade regnskogar, kullar och vattenfall, en fantastiskt vacker huvudstad i kolonialstil och ett varmt, klart vatten att simma och dyka i.

Här finns också en passionerad matkultur som utgör ett arv från de tidiga franska bosättarna, lugn och ro för den som älskar att vara ifred och ett livligt nattliv för den som gillar hålligång  - allt detta i ett perfekt klimat. Så det är inte konstigt att britterna och fransmännen slogs om ön så många gånger.

Grenada ligger längst ner i ögruppen Windward Islands i södra Västindien tillsammans med sina mindre systeröar – Carriacou och Petit Martinique. Om Du kan slita Dig från de idylliska stränderna och bukterna kan du göra en eko-utflykt i inlandet och titta på krydd-odlingarna som försett hela världen med muskotnöt. Kanel, krydd-nejlika, kryddpeppar, ingefära, vanilj och kokos odlas också här.

Upplev huvudstaden St. George’s som brukas anses som den vackraste hamnstaden i hela Västindien. De pastellfärgade franskinspirerade husen ligger längs kullerstensgatorna som en amfiteater runt den hektiska hamnen. Besök stadens olika fort och kyrkor.  Vill Du veta mer om öns fascinerande historia ska Du inte missa National Museum som ligger i en gammal fransk armékasern. Här finns ett marmorbadkar som en gång i tiden tillhört kejsarinnan Joséphine Bonaparte.

Vill Du ha lite miljöombyte, ta färjan till Carriacou där livsstilen till och med är ännu mer avspänd än i Grenada. Åk också till Petit Martinique med 1 000 invånare, där de stora begivenheterna är fartygen som lägger till.

Fakta
Befolkning: 90 739 (juli 2009)
Yta: 344 km²
Valuta: Östkaribisk Dollar (XCD)
Internetdomän (TLD): .gd
Statsskick: parlamentarisk demokrati
Tidszon: UTC-4
Språk: Engelska (officiellt).
Jordbruksprodukter: bananer, kakao, Muskot, muskotblomma, citrusfrukter, avokado, rotfrukter, sockerrör, majs, grönsaker.