Honduras

Honduras - en gömd tropisk pärla
Honduras är en republik i Centralamerika. Det var tidigare känt som spanska Honduras att skilja den från British Honduras (nu Belize). Landet gränsar i väster av Guatemala, i sydväst av El Salvador, i sydost genom Nicaragua, i söder av Stilla havet på Golfen Fonseca, och i norr av Bottniska Honduras, en stor vik av Karibiska havet.
Dess storlek är drygt 112.000 km ² med en uppskattad befolkning på nästan åtta miljoner. Dess huvudstad är Tegucigalpa. Dess norra delar är en del av västra Karibien Zone.


Vill du komma till en plats med osannolik natur och nästan inga turister? Då är Honduras ditt paradis. Denna lilla bananrepublik är lättillgänglig och billig att resa i. Det finns bra privata bussbolag som kör mellan de olika städerna. Lågprofilsturism och vacker natur gör Honduras till en riktig pärla för backpackers och alla andra som vill uppleva något annorlunda.
Río Cangrejal
Gör en avstickare och åk till denna otroliga och undangömda plats. Ta bussen till La Ceiba och hoppa på lokalbussen till Rio Cangrejal med dess vackra natur. Hoppa av vid äventyrsföretaget Jungle River Lodge. Där får du en extraordinär naturupplevelse där det kraftfulla vatten har polerat stenarna. Själva floden är turkos och omges av tropisk regnskog. Passa på att slappa på de lena klipporna och njut av solen eller ta ett dopp och svalka dig i den härliga floden. Här finns inte heller många turister.Mayaruinerna i Copan är också värt ett besök för de som är fascinerade av den mystiska Mayakulturen. Copan ligger nära gränsen till Guatemala.


Bahiaöarna
Man kan verkligen känna karibiska vibbar i de rustika kuststäderna. Ta färjan från La Ceiba till de tropiska öarna Roatan och Utila. Man förstår att landets turism är koncentrerad hit, särskilt på Roatan, som även har sin egen flygplats. Utila är lite lugnare och har mer av en småstadskänsla. Båda öarna har otroliga sandstränder som passar utmärkt för både bad och snorkling, för att inte tala om dykningen! Det finns massor av dykaffärer som erbjuder kurser och lån av utrustning till väldigt billiga priser.

På Utila kan du boka hostel och dykning till paketpris i dykcenter vid stranden. Utila är känt för valhajen - och en dykares dröm! Ön är omringad av världens andra största korallrev.

Fakta
Befolkning: 7 792 854
Yta: 112 090 km²
Valuta: lempira (HNL)
Internetdomän (TLD): .hn
Statsskick: demokratisk republik
Tidszon: UTC-6
Språk: Spanska, Amerindian-dialekter.
Jordbruksprodukter: bananer, kaffe, citrus, nöt, timmer, räkor, tilapia, hummer, majs, afrikansk palm.