Asien

Hong Kong

Sedan kommunisterna tagit makten i Kina 1949 strömmade över en miljon flyktingar in till Hongkong. Samtidigt började en intensiv industrialisering i Hongkong. Ledstjärnan hette export. Kläder, klockor, kameror, hemelektronik, väskor och leksaker tillverkade i Hongkong spreds över världen. Den 1 juli 1997 återgick Hongkong till Kina efter 156 år som brittisk koloni. Sedan dess är Hongkong en så kallad Special Administrative Region (SAR) med vissa rättigheter och friheter som inte finns i fastlands-Kina.

Hongkong har både tunnelbana (MTR), tåg (KCR och light rail) och tre bussbolag, transportsystemet är snabbt och effektivt. Tunnelbanan (MTR) har sex linjer som är markerade i olika färger. En enkelbiljett kostar 4–26 hongkongdollar beroende på sträckans längd. Endagarskort, med obegränsat resande, kostar 50 hongkongdollar. Stannar du en längre tid i Hongkong lönar det sig att köpa ett elektroniskt och laddningsbart Octopus Card. Kortet gäller även på exempelvis buss och bergbana. Trots tre olika aktörer är lokalbuss både billigt och smidigt. Biljett kostar 1.20–45 hongkongdollar beroende på sträcka. Minibussar är snabbare, men något dyrare. För att vara en storstad är taxi rätt billigt. Hongkongs taxibilar har tre färger. De röda trafikerar Hong Kong Island och Kowloon och är dyrast med 15 hongkongdollar för de första två kilometrarna och sedan 1,40 för varje 200 meter. De gröna trafikerar New Territories och de blå Lantau. Färjor är ett vanligt transportmedel. Det finns flera färjebolag, men klassikern heter Star Ferry. Den vanligaste sträckan är mellan Tsim Sha Tsui och piren i Central. Slutligen har vi den traditionella spårvagnen, en enkel tur kostar två hongkongdollar oavsett reslängd. Pengar läggs i en box hos chauffören vid avstigning. Hongkong är en matstad i världsklass.

Hela jordklotets matlagning trängs på den lilla ytan. Österländsk som västerländsk, traditionell som totalt nyskapande. Här kan restaurangbesöket bli det billigaste på länge, exempelvis om man provar dim sum, men också det dyraste någonsin. Ett litet råd på vägen för mer kinesiska matställen är dessutom att ha med en liten parlör, för språkbarriärer kan uppstå.

Fakta

Befolkning: 7 055 071 (Juli 2009)
Yta: 1 092 km²
Valuta: Hongkong-dollar (HKD)
Internetdomän (TLD): .hk
Statsskick: begränsad demokrati
Tidszon: UTC 8
Språk: Kinesiska (Kantonesiska) 89,2% (officiellt), andra kinesiska dialekter 6,4%, engelska 3,2% (officiellt), övriga 1,2% (2001 census).
Jordbruksprodukter: färska grönsaker, fågel, fläsk, fisk.