Japan

Japan eller Nippon, officiellt Nihon-koku eller Nippon-koku är en konst-itutionell monarki (kejsardöme) i Östasien, bestående av en arkipelag i Stilla havet, belägen öster om det eurasiska fastlandet. De fyra största öarna är: Honshu, med den största staden och landets de facto-huvudstad Tokyo, Hokkaido med staden Sapporo, Kyushu och Shikoku. Väster om den japanska arkipelagen ligger det Japanska havet och söderut det Öst-kinesiska havet. På fastlandssidan, på andra sidan Japanska havet, ligger Ryssland, Kina, Nordkorea och Sydkorea.


Med sina 127,77 miljoner invånare på en yta av 377 923 km² är Japan ett av de mest tätbefolkade länderna i världen. Befolkningstätheten är 342,6 inv/km². 75 procent av landets yta är obeboelig med branta berg, djupa raviner och skogar.
Japan - öriket i östra Asien som består av över tretusen öar och är ledande på teknik och ekonomi. Japan, eller Nippon-koku som det heter på japanska, ligger i västra delen av Stilla havet, och har länder som Ryssland, Nord- och Sydkorea och Kina som dess närmsta grannländer. En resa till Japan är en resa till ett otroligt vacker land med en ståtlig kultur. Bli fascinerad av Tokyos stil och dess ändlösa strömmar av folk, de vackra blommande körsbärs-träden, templen, varma källor, vackra trädgårdar, sushi, sumo brottare, vulkaner, skog och både mystiska och välkomnande folk. För de flesta är Tokyo det första intrycket man får när man reser till Japan. Denna både vackra och galna stad tycks kanske vara kaotisk med en oändlig massa av folk och skyskrapor, men under ytan finns en gömd pärla som uppenbarar sig mer och mer.


Som turist i Tokyo kan man helt försvinna i det dagliga kaoset av människor som strömmar förbi i en ändlös ström på tunnelbanestationer, gator och i shopping-gallerior, och de flesta upplever ändå denna annorlunda stad väldigt fascinerande. Det är ett ständigt pågående liv av neonskyltar och kommersiella blinkande fasader. Allt detta kan kännas rätt klaustrofobiskt och kvävande första gången man besöker staden. Men som tur är har denna stora stad ett flertal unika och annorlunda stadsdelar, både hippa, mysiga och väldigt gamla byliknande områden. Ja, Tokyo har flera över-raskningar och oaser om du har tid att upptäcka det som finns under ytan.

Se den imponerande fiskmarknaden Tsukiji, som är den största i världen, se även en av de typiska japanska sumobrottarmatcher (om du har tur att vara där under en av de matcher som hålls var tredje år) under ditt besök i Tokyo. Fortsätt sedan till exempel staden Nikko, som är Japans tempelstad och är belägen några timmar norr om Tokyo. Det är här som Japans första kejsare, Toshugo, ligger begraven, och detta område är rätt överväldigande med både Buddhiska- och Shintotempel (Shinto är landets ursprungliga religion där andar och förfäder blev tillbedda). Har du tur lyckas du även se ett Shinto bröllop när du är här. På ett Shinto bröllop är alla parter och gäster klädda i traditionella dräkter. Bröllop eller inte, denna plats är väldigt speciell – mest med tanke på dess läge mitt i en Cederskog, som ger intrycket av att ninjor lurar i buskarna, redo att hoppa fram och överraska dig när som helst.


Det går inte att resa till Japan utan att besöka en av de många varma källorna som är belägna runt om i landet. På japanska kallas de "Onsen" och ger lokalbefolkningen en oumbärlig tid bort från all hets – du kommer att förstå det när du väl kommer till en av dessa platser. Du kan till exempel ta dig till dem som ligger i Hakone vilket är beläget cirka 100 km från Tokyo. Från Hakone kan du även njuta av den vackra vyn över Mt. Fuji, som reser sig över 3776 meter hög, och gör den till den högsta punkten i Japan.

När du reser runt i Japan bör du även inkludera Kyoto, som förut var Japans huvudstad. Något som påminner en ifrån den tiden är de flera vackra tempel är belägna i området. Kyoto är full av imponerande tempel som är omgivna av fina trädgårdar i traditionell japansk stil. I Kyoto kan du verkligen få en bra känsla av det riktiga, forna Japan, och många turister lämnar staden med en känsla av att detta är den bästa platsen i Japan. Du kommer även att se flera geishor och maikos här, som är Japanska kvinnor och flickor i traditionella klänningar. Kyoto är den rätta platsen för den som vill upptäcka och få känslan av de riktiga Japan.
På vägen mellan Tokyo och Kyoto – 3 timmar med världens snabbaste tåg, "Shinkansen" på japanska – ligger Himeji, där du hittar ett av de mest imponerande slotten i Japan. Detta slott är förmodligen mest känt för dens framträdande i James Bond filmen ‘You Only Live Twice’, och är de mest besökta slott i Japan. det är en väldigt traditionell och typisk japanskt stil och du förstår när du kommer dit varför den finns med på UNESCOS världsarvslista.

Om du tycker om skidåkning och snö är ön Hokkaido längst i norr rätt plats för dig. Här hittar du mycket vild skog och aktiva vulkaner, och terrängen på större delen av ön är perfekt för skidåkning och andra aktiviteter i snön. Det snöar rikligt från november till april, och till skillnad från den mycket roande Sapporo Snow Festival på öns, huvudstad Sapporo, finns det ett flertal resorts och möjligheter till att ha aktiviteter i snön. Bra resorts är Niseko, Furano och Rusutsu bland många. 
I andra änden av Japan finner du öarna Okinawa, vilka ligger i de varma, södra delarna av Japan med hög temperatur året om. Både huvudön Okinawa och de mindre öarna runt om har vackra stränder och förtrollande korallrev. Så se till att även inkludera Okinawa om du ska resa runt i Japan. Denna ögrupp erbjuder en av världens mest fascinerande korallrev och oemotståndliga stränder.

Fakta
Befolkning: 127 078 679 
Yta: 377 835 km²
Valuta: yen (JPY)
Internetdomän (TLD): .jp
Statsskick: Parlamentarisk regering med konstitutionell monarki
Tidszon: UTC 9
Språk: Japanska.
Jordbruksprodukter: ris, sockerbetor, grönsaker, frukt, griskött, fågel, mejeriprodukter, ägg, fisk.