Asien

Malaysia

I Malaysia möter du Asiens alla ansikten: färgsprakande marknader, några av världens högsta byggnader, världens äldsta regnskog, myter, legender och vita paradisstränder där palmerna kastar ljusgrå skuggor i den finkorniga sanden. Prisnivån är låg och malayerna själva är kända för sitt vänliga bemötande och sina varma leenden.

Det byggs överallt och snabbt. Inne i KL, som huvudstaden populärt kallas, är en kosmopolitisk stad med många folkslag och religioner som samsas om utrymmet. Naturligtvis ska ni se Petronas Towers, det som till nyligen var världens hösta byggnad. I skuggan av de 452 meter höga tornen ligger det helt nya akvariet som är en imponerande skapelse med rullbands tunnlar i själva hajakvariet. I själva foten av tornen ligger KLCC med ett stort shoppingcenter. Varför inte åka berg och dalbana inomhus i Times Squares eget inomhustivoli? Runt KL finns flera utflykter att välja mellan. En romantisk favorit är att efter ett restaurangbesök på kusten bli rodd ut på floden för att se de fascinerande eldflugorna.

Malaysia är också ett badparadis med öar, stränder och koraller på både väst- och östkusten. Inte många mil nordost om KL börjar urskogen och ett besök till Taman Negara är en utmärkt kontrast till storstadens larm. Njut av den 130 miljoner år gamla skogen som har floderna som sina pulsådror. Ta en nattsafari per fot eller åk ner för forsarna i din egen traktorslang och låt dig omslutas av djungelns alla ljud. En än större djungelupplevelse utlovas på Borneo. I möten med orangutanger och ursprungsbefolkning lär vi oss om hur livet i regnskogen levs och om hur skör vår natur är. Borneo erbjuder också vackra stränder med snorkling och dykning. 

Fakta

Befolkning: 25 715 819 (juli 2009)
Yta: 329 750 km²
Valuta: ringgit (MYR)
Internetdomän (TLD): .my
Statsskick: konstitutionell monarki
Tidszon: UTC 8
Språk: Bahasa Malaysia (officiellt), engelska, kinesiska (kantonesiska, mandarin, Hokkien, Hakka, Hainan, Foochow), tamil, telugu, malayalam, Panjabi, Thai notering: i östra Malaysia finns flera inhemska språk, mest talade är Iban och Kadazan.
Jordbruksprodukter: Västmalaysia - gummi, palmolja, kakao, ris, Sabah - grödor, gummi, trä, kokosnötter, ris, Sarawak - gummi, peppar, trä.