Malta
1 - Argento Hotel
2 - Cavalieri Hotel
3 - Dolmen Resort
4 - Maritim Antonine Hotel
5 - Pergola Hotel
6 - Paradise Bay Hotel
7 - Ramla Bay Resort
8 - Sliema Marina Hotel

   


Malta

Resor till Malta - En högintressant semesterö som kombinerar ett traditionellt semesterliv fyllt av sol, bad, god mat och nöjesliv med ett fullständigt unikt utbud av sevärdheter. Läget mitt i Medelhavet, där historiens alla sjöfartsnationers leder korsas, har gjort den lilla ön med sina utmärkta naturhamnar till en smältdegel för influenser från en mängd olika civilisationer.

Malta - Medelhavets hjärta
Ofta kallas Malta för Medelhavets hjärta då ögruppen ligger mitt i Medelhavet, 90 km söder om Sicilien och 290 km norr om den afrikanska kusten. Ögruppen består av de bebodda öarna Malta, Gozo och Comino samt de obebodda öarna Cominotto, Filfla och San Paulo.

En resa med kultur och historia
Malta upptäcktes för över 7000 år sedan. Med sitt strategiska läge har Malta varit ett utsatt mål för ett flertal erövrare och alla har de lämnat spår efter sig. Huvudstaden Valletta byggdes i mitten av 1500-talet av korsriddarna och skyddas av en gigantisk ringmur. I Valletta finns många historiska byggnader, en katedral, stormästarpalatset och en mängd bra museer. Den gamla huvudstaden Mdina är väl bevarad och lockar till romantiska promenader bland trånga gränder och mysiga torg.

Mat och dryck
Det maltesiska köket har en rustik karaktär, full med smak och färg. Närheten till Sicilien och Nordafrika har inspirerat köket och man kan se framförallt många italienska influenser i maträtterna. Du måste testa Maltas nationalrätt är Stuffat Tal-Fenek - kanin i rödvinsås när du reser till Malta.

Gozo
Gozo betyder glädje och är en liten, bördig ö som ligger c:a 20 minuters båtresa från Malta. Ön är 14 km lång och 7 km bred och har 30 000 bofasta invånare. Gozo omnämns ofta som Medelhavets dykparadis tack vare sitt kristallklara vatten, de många naturliga grottorna längs kusten och de spännande undervattensmiljöerna. Naturen på Gozo, både över och under vattnet, är i sig värd en resa hit.
Huvudstaden på Gozo heter Victoria och ligger mitt på ön. Här finner du fina exempel på medeltidsarkitektur med små torg och smala pittoreska gator. Spridda runt ön finns det ett flertal små samhällen, som kan liknas vid riktiga "guldkorn", belägna mellan vinrankor och grönsaksfält. Gozo försörjer de båda grannöarna Malta och Comino med grönsaker. Ett annat karaktärsdrag för Gozo är de många kyrkobyggnaderna. Varje liten by har använt stora resurser till sin imponerande kyrka.
Gozo har flera fina sand- och grusstränder, som oftast ligger insprängda mellan höga klippor. Det är också nära till grannön Comino där bl.a. den blå lagunen och de många grottorna längs kusten är besöksvärda. Till Gozo åker du som vill ha en skön sol- och badsemester i lantlig, avspänd miljö.

St Julian’s/Sliema
Knappa milen sydost om Bugibba ligger de sammanväxta orterna St Julian’s och Sliema som i sin tur i det närmaste har vuxit ihop med huvud staden Valletta. Här inbjuder en flera kilometer lång havspromenad till njutningsfullt flanerande samtidigt som Vallettas muromgärdade stadskärna finns nära till hands.
Från Sliema går det båt över havsviken till Vallettas världsarvsklassade citykärna som omringas av imponerande befästningsverk och bastioner. Här finns ett stort utbud av affärer, caféer och restauranger samtidigt som staden har en lång rad europeiska konst- och kulturskatter.
St Julian’s/Sliema är Maltas främsta semesterort på helårsbasis. Här är shopping-, restaurang- och nöjeslivet nästan obegränsat och lever året runt. Det går utmärkt att kombinera en sol- och badsemester med orternas citypuls och stora nöjesutbud.

Bugibba
Bugibba hyser stora delar av öns turism och är även maltesernas egen favoritort för en sol- och badutflykt över helgen. Många malteser har sitt sommarhus i just Bugibba. Här är utbudet av affärer, restauranger och barer stort. Orten domineras av den flera kilometer långa havs- promenaden mellan St Paul’s Bay och Salina Bay och av den vackra utsikten över havet och ön San Paolo.

Vittoriosa
Vittoriosa, eller Birgu som är stadens maltesiska namn, är en av "De tre städerna" som ligger på varsin udde mitt emot huvudstaden Valletta. Området är historiskt intressant och visar prov på vacker, medeltida arkitektur. Här kan du vandra genom de trånga gränderna eller längs den gamla kajen med utsikt mot Valletta och det stora hamninloppet.
I Grand Harbour ligger lyxyachterna tätt och i anslutning till marinan finns också ett modernt promenadstråk med flera bra restauranger och vinbarer.
Vittoriosa har en lokal prägel och här kommer du nära den maltesiska vardagen. Om du vill besöka huvudstaden Valletta kan du ta båten över till andra sidan av havsviken. Bussförbindelserna till andra orter på ön är också goda.

Fakta
Befolkning:
405 165 (juli 2009)

Yta: 316 km²

Valuta: euro (EUR) per den 1 januari 2008, Internetdomän (TLD):.mt

Statsskick: republik

Tidszon: UTC 1

Språk: Maltesiska (officiellt) 90,2%, engelska (officiellt) 6%, flerspråkiga 3%,

Jordbruksprodukter:
potatis, blomkål, vindruvor, vete, korn, tomater, citrusfrukter, snittblommor, grön paprika, fläsk, mjölk, fjäderfä, ägg.

Flagga