Martinique

I den östliga delen av Karibiska Havet ligger denna lilla tropiska ö.


Redan de gamla indianerna kallade denna ö för "Blommornas ö". Även idag är blomsterprakten påfallande. Överallt och alltid finns den där, den skira blomdoften.
Martinique har en rik och omväxlande natur, vassa klippor, plana slätter bevuxna med sockerrör, palmskuggade stränder med ljus sand, mustig regnskog och en alldeles egen vulkan.


Invånarantalet på Martinique är 360.000. Ön är 65 km lång och 30 km bred och invånarna livnär sig i huvudsak på jordbruk, banan- och sockerodling samt turism, som ökar i betydelse.
En mycket omtyckt souvenir från Martinique är den kända Martiniqueromen.
Ön är ett franskt departement sedan 1946, d.v.s. en del av Frankrike.
Huvudstaden heter Fort-de-France och har 170.000 invånare och en mycket fransk atmosfär.
Denna spännande ö vänder sig inte bara till Frankrikevänner utan vem som helst skulle få en oförglömlig semester på Martinique.
Det bor cirka 380 000 invånare på Martinique fördelat över knappt 1200 km2. Den lokala valutan är euro och det officiella språket är franska.


Sedan Columbus såg ön 1493 har den varit underlagd engelskt eller franskt styre. Dock har ön delvis haft självstyre sedan starten av 1980-talet. Franska inflytelser blandar sig med öns kreolska bakgrund och inramar en levande kulturhistoria.
På Martinique är den sydliga delen det bästa stället att finna en bra strand. Les Salines är absolut öns bästa och största strand, så även om den är populär är den sällan överfull.


Det finns riktigt många caféer och restauranger på Martinique. Kreolsk och fransk mat är det mest utbredda, och i synnerhet de klassiska kreolska rätterna är på väg fram, i takt med att ön blivit allt mer populär bland fransmän.
På Martinique ligger Västindiens lilla Paris, Saint-Pierre. Öns huvudstad innehåller hela öns turbulenta historia, och den är inte minst präglad av det vulkanutbrott som förstörde staden för knappt 100 år sedan.


Martinique är varmt och behagligt hela året med temperaturer omkring 30 grader. Februari till maj har det bästa klimatet, inte för varmt och inte för regnigt.

Martinique är ett franskt departement i Västindien. Ytan är 1 100 km² och antalet invånare 397 730 . Huvudstad är Fort-de-France.