1 - Abu Dhabi
2 - Dubai
3 - Oman
4 - Qatar
 
 

Mellanöstern

I Mellanöstern uppstod de allra tidigaste mänskliga civilisationerna och området har sedan dess spelat en central roll i världshistorien. Dess centrala roll kommer i hög grad från dess placering mellan Afrika, Europa och Asien, samt att tre av de fem världsreligionerna (judendom, kristendom och islam) såg sin början i Mellanöstern. Även andra viktiga religiösa åskådningar och tolkningar har sina rötter i Mellanöstern, bland annat Bahá'í. Mellanöstern domineras av ett ökenklimat, med omfattande värme och ett torrt landskap. Det frodigaste landskapet finner man kring de långa floderna som löper genom landskapet. Under 1900-talet har stora oljefyndigheter hittats i länderna kring Persiska viken, som har intensifierat det ekonomiska och politiska intresset i regionen. Förenade arabemiraten är en federation mellan sju emirat (shejkdömen). Abu Dhabi är huvudstad men störst och mest omtalat är Dubai, och det är också hit de flesta turister kommer.

Men även de andra shejkdömena är anpassade för turism, som Ajman och Sharjah. Förenade arabemiraten är en utmärkt utgångspunkt om man har tänkt resa runt i Mellanöstern.

Oljan och handel har gjort detta område (som tidigare kallades Piratkusten i äldre svenska) enormt rikt. Förenade arabemiraten är ett rent och modernt land – speciellt i Dubais fall. Sinnebilden av det myllrande, kaotiska Mellanöstern, lyser på många håll med sin frånvaro, men det finns, om man letar. Jämfört med andra arabiska länder så är Förenade arabemiraten – återigen främst i Dubais fall – moderata vad gäller till exempel alkohol.

Bästa tiden att åka till Förenade arabemiraten är mellan november–april då vädret är svalt. Under sommaren är det som hetast och fuktigast, med temperaturer uppåt 40 C.