kvarn  

amsterdam

fort

Nederländerna

Holland, sååå underskattat…

Kungadömet Nederländerna, på holländska Koninkrijk der Nederlanden, består av Nederländerna och de två öarna Nederländska Antillerna och Aruba. När man pratar om Nederländerna säger man ofta felaktigt Holland. I själva verket benämns bara den geografiskt centrala delen av Nederländerna Holland. Denna del av landet består nu av två provinser, Noord Holland (Nordholland) och Zuid Holland (Sydholland).

kvarn

I den här regionen ligger de viktiga städerna Amsterdam, Rotterdam, Haag, Delft, Leiden och Haarlem. Trots det faktum att regeringen sitter i Haag är Amsterdam Nederländernas huvudstad och landets största stad med sina 738000 invånare. Amsterdam är också mest välbesökt med över tre och en halv miljon utländska besökare per år.

kvarn
Nederländerna ligger i västra Europa och gränsar till Belgien i söder och Tyskland i öster. Norrut och västerut ligger Nordsjön.
Nederländerna är, som framgår av namnet, ett låglänt land, och en fjärdedel av landet ligger på samma nivå som havsytan – eller lägre. Många områden skyddas från översvämningar av diken och vallar.

Man har torrlagt många grunda havsområden, Flevolandspoldern är det senaste exemplet.

tulpan

Holland är inte bara Amsterdam, trädskor,Tulpaner, kanaler eller museer.
Holland är så pass mycket mer.

Fakta
Befolkning: 16 715 999 (juli 2009)
Yta: 41 526 km²
Valuta: euro (EUR)
Internetdomän (TLD): .nl
Statsskick: konstitutionell monarki
Tidszon: UTC 1
Språk: Nederländska (officiellt), frisiska (officiell).
Jordbruksprodukter: korn, potatis, sockerbetor, frukt, grönsaker, boskap.

flagga

klm

träskor

ost

bro