Oman

Oman, formellt Sultanatet Oman, är ett sultanat beläget i det östra hörnet av den Arabiska halvön. Landet gränsar till Förenade arabemiraten i nordväst, Saudiarabien i väst och Jemen i sydväst och har en lång kust mot Arabiska havet i öst och Omanbukten i nordöst. Oman har även ett territorium på Musandam-halvön som inte sitter ihop med det övriga landet utan är omslutet av Förenade arabemiraten i syd, Persiska viken i väst och Omanbukten i öst.

Nationaldag firas den 18 november på grund av att det är sultanens födelsedag.
Huvudstaden är Muskat som också är landets största stad och dess viktigaste hamnstad.

Reser du til Oman, kan du vara säker på att få uppleva både befolkningens varma gästfrihet och exotiska äventyr, som t.ex. kamelridning eller sand-skidåkning i öknen.
Om du ska på semester i Oman har du kommit rätt. De är kända för sitt varma och vänliga sätt att ta emot gäster på, befolkningen i Oman. Och så är landet fantastiskt vackert med både strandområden, ökendalar och berg.


Oman rör sig långsamt mot mer demokratiska villkor, och styrs av sultan Al-Said och hans ministerråd. Det finns inga partier i landet, men folk över 21 har rösträtt. Det är bara sultanens post som man inte röstar om, den kan nämligen enbart ärvas, och då sultanen är barnlös, står hans kusiner och väntar på att överta posten i framtiden.
Oman är en del av Mellanöstern och gränsar till Jemen, De Förenade arabemiraterna och Saudi-Arabien. Den största staden Muscat är också landets huvudstad. Den största delen av landets ekonomi är baserad på dess lukrativa oljeproduktion.


Utöver att sola och njuta av de fantastiska stränderna, ska man passa på att bestiga berg och gå på spännande vandringar i Oman. Det finns goda möjligheter för att campa. Det finns två attraktiva festivaler, 'Khareef festivalen' i augusti, och 'Salahah och Muscat festivalen', som tar plats i huvudstaden i början av året. Här kan du uppleva traditionell folkdans, konserter och mycket mer. Vill du shoppa, kan det rekommenderas att köpa en souvenir kallas 'khanjar', som är ett liten krokigt vapen, som också pryder Omans flagga.

Huvudstaden Muscat bjuder på gigantiska butikscenter och massor av bra restauranger.

Fakta
Befolkning: 3 418 085 (Omfattar 577 293 ickemedborgare) 
Yta: 212 460 km²
Valuta: Oman rial (OMR)
Internetdomän (TLD): .om
Statsskick: monarki
Tidszon: UTC-4
Språk: Arabiska (officiellt), engelska, baluchi, urdu, indiska dialekter.
Jordbruksprodukter: limefrukter, bananer, alfalfa, grönsaker, kameler, nötkreatur, fisk.