qe2

 
 

Panama

Autentisk storstadsstämning med några av världens högsta skyskrapor och unika stränder vid Stilla Havskusten är några av de kontraster du kommer att uppleva när du reser till Panama.

Letar du efter lyx på ett fem-stjärnigt hotell, energisk, pulserande storstadsstämning, paradisiskt badvatten vid Stilla Havskustens storslagna stränder eller vackra bergområden? Allt detta kan du få i Panama.

Panama är en demokratisk republik, som tidigare har lidit under brutala militärregimer. 1994 avhölls deras första demokratiska val och nuvarande president Torrijos är ledare för ett land med många kontraster. En av hans största utmaningar är landets utbredda fattigdom.

Panama ligger i Centralamerika mellan två hav; i söder Stilla Havet och i norr Karibiska Havet. Du kan bada i bägge och till och med på samma dag om du vill, eftersom landet är smalt och avstånden korta. Utöver de två kusterna gränsar Panama till Columbia och Costa Rica.
I Panama City finns det massor av möjligheter för att äta både orientalisk, fransk, spansk och amerikansk mat. De nationella rätterna i landet tillbereds ofta av fisk eller kyckling samt en massa grönsaker och är som regel välkryddade.
Utöver den storslagna naturen kan du uppleva spännande lokal färgrikedom på en av de många festivalerna i Panama. Här blir det dansat och handlat med träarbete, karvade masker, korgar och keramik och du kan se eller köpa en av de färgstrålande nationaldräkterna 'Pollera', som är konstnärligt broderade tvådelade klänningar i ull och bomull.

I Panama är det tropiskt klimat, och temperaturerna ligger i genomsnitt mellan 21 och 32 grader. Regntiden ligger från maj till mitten av december.

Fakta

Befolkning: 3 360 474 (Juli 2009)
Yta: 78 200 km²
Valuta: Balboa (PAB), amerikanska dollar (USD)
Internetdomän (TLD): .pa
Statsskick: konstitutionell demokrati
Tidszon: UTC-5
Språk: Spanska (officiellt), engelska 14%.
Jordbruksprodukter: bananer, ris, majs, kaffe, sockerrör, grönsaker, boskap, räkor.

flagga