1 - Lissabon 2 - Algarvekusten
3 - Madeira 4 - Azorerna

monument

Portugal

Portugal är ett land som är beläget i sydvästra Europa. Portugal ligger intryckt i det sydvästra hörnet av liberiska halvön som de delar med Spanien. Portugal är som jämförelse cirka en femtedel så stort som Sverige. Sverige har konstigt nog ca 1 miljon färre invånare än Portugal. Portugal är alltså som de flesta länderna i södra Europa, det finns väldigt många invånare på en förhållandevis liten yta.

lissabon

Portugal ingår i EU som nu de flesta Europeiska länder gör, de har även tagit tills sig valutan och därmed används euro i Portugal. Att ha just euro för de var nog rätt viktigt eftersom grannlandet Spanien nu tog åt sig euro skulle det annars blivit riktigt tufft för ett litet land som Portugal.

lissabon

I Portugal talar man portugisiska. Portugisiska är än idag ett halvstort språk som talas av över 200 miljoner människor. Det beror ju på att man än idag pratar portugisiska i de kolonier Portugal hade en gång tillbaka i tiden. Brasilien är ett bra exempel på en koloni där man än idag talar portugisiska.

bad

I Portugal finns det många kända semesterorter. De har allt ifrån öar som Madeira och Azorerna till semesterorter i fastlandet som Algarve och Lissabon. Dessa olika semesterorter och många fler läser ni mer om här hos oss.

Fakta
Befolkning: 10 707 924 (juli 2009)
Yta: 92 391 km²
Valuta: euro (EUR)
Internetdomän (TLD): .pt
Statsskick: republik, parlamentarisk demokrati
Tidszon: UTC 0
Språk: Portugisiska (officiellt), mirandesiska (officiellt).
Jordbruksprodukter: säd, potatis, tomater, oliver, druvor, får, kor, getter, svin, fjäderfä, mejeriprodukter, fisk.

flagga

toro

spårvagn

vin

portugal