Qatar

Qatar, formellt Staten Qatar, är ett emirat som består av en halvö belägen i Persiska viken på Arabiska halvöns nordöstkust. Landet gränsar i söder till Saudiarabien och har även maritim gräns mot Bahrain.


Det som idag är Qatar var persiskt i flera tusen år innan det blev en del av Osmanska riket år 1872 för att i samband med första världskriget bli ett brittiskt protektorat. Landet blev självständigt den 3 september 1971 och valde att inte ingå i Förenade Arabemiraten som de andra emiraten i området (med undantag för Bahrain) som fick sin självständighet samtidigt.

Doha är Qatars huvudstad, och den största staden i landet. Doha växer snabbt och i stadens skyline finns gott om hus som är under uppbyggnad. Liksom i närliggande, och mer kända, Dubai är det främst inkomster från olja och naturgas som finansierar tillväxten.
Klimatet är torrt och varmt, med medeltemperaturer på över 40 grader under juni, juli och augusti. Läge att ta det försiktigt med fysiska aktiviteter under dagtid, alltså! Under vår vinter (december, januari och februari) är temperaturerna lite behagligare, med strax under 25 grader i medeltemperatur..


I Doha finns ett flertal marknader (souqs). Souq Waqif är en av de mest kända, och det är ett bra ställe att hitta så vitt skilda saker som souvenirer och falkar (!). En annan populär marknad är Omani Souq.
En kort bilfärd norr om Doha finns Umm Salal Mohammed, ett fort från slutet av 1800-talet. Numera finns endast två torn och en moské kvar. Ännu längre norrut finns Al-Khor, en lite lugnare stad än Doha, med fina stränder. Här körs också Doha Moto GP en gång om året.


Ökensafari (med hyrd jeep eller på kamel) och "the Corniche" (en 7 km lång strandpromenad längs det varma vattnet i Persiska viken) är två andra saker som inte bör missas under ett besök i Doha och Qatar.
När det är riktigt varmt kan det vara skönt att hålla sig inomhus, och varför då inte i en luftkonditionerad shoppinggalleria? En av mellanösterns största är City Center Mall i Doha som har butiker för alla plånböcker, plus en is-rink, nöjespark för barn, gokart-bana, med mera.

Fakta
Befolkning: 833 285 
Yta: 11 437 km²
Valuta: Qatarisk Rial (Qar)
Internetdomän (TLD): .qa
Statsskick: emirat
Tidszon: UTC-3
Språk: Arabiska (officiellt), engelska.
Jordbruksprodukter: frukt, grönsaker, fågel, mejeriprodukter, nötkött, fisk.