Asien

Singapore

Ett land, en ö och en stad. Sydostasiens finansiella centrum, en gammal brittisk koloni som korsats med Kina, Malaysia och Indien och blivit en kontinental lyckokaka. I samma andetag som Singapore nämns brukar också ord om hur extremt rent det är yppas. Sant, renare plats än denna får man leta efter, men orden gör inte staden och landet rättvisa. Singapore är en smältdegel av flera asiatiska kulturer, med starkt inflytande från Europa och även USA.

 Landet består av en huvudö, men innefattar också 58 mindre öar.

Singapore är också en av världens största hamnar, och hemvist för jättelika oljeraffinaderier. Mycket nära granne i norr är Malaysia dit man enkelt kan göra dagsutflykter. Närmaste granne i söder är Indonesien. Språken i Singapore vittnar också om det mångkulturella: kinesiska , malay, tamil och engelska. Malay är det officiella språket, men eftersom engelska används i all administration och som affärsspråk, är det mycket enkelt att göra sig förstådd och förstå på engelska.


Fakta

Befolkning: 4 657 542 (Juli 2009)
Yta: 692,7 km²
Valuta: Singapore dollar (SGD)
Internetdomän (TLD): .sg
Statsskick: parlamentarisk republik
Tidszon: UTC 8
Språk: Mandarin 35%, engelska 23%, malajiska 14.1%, Hokkien 11.4%, Kantonesiska 5,7%, Teochew 4,9%, tamil 3,2%, andra kinesiska dialekter 1,8%, övriga 0,9% (2000 census).
Jordbruksprodukter: orkidéer, grönsaker, fjäderfä, ägg, fisk, akvariefiskar.