Sri Lanka

Sri Lanka (före 1972 Ceylon), formellt Demokratiska socialistiska republiken Sri Lanka, är en stat i Sydasien, belägen sydöst om Indien. Sri Lanka har runt tjugo miljoner invånare och består av en stor tropisk ö samt ett antal småöar. Sri Lanka är medlem i Samväldet.


Ceylon var en del av Brittiska Indien, och bebos huvudsakligen av singaleser med religionen buddhism. Enligt legenden omvändes folket på Sri Lanka till buddhismen genom prins Mahinda, son till kung Ashoka. För omkring tusen år sedan behärskades ön av det dravidiska Cholariket, vilket kan ha lämnat vissa spår i befolkningssammansättningen. Under brittisk tid flyttade stora grupper tamiler till ön för att arbeta inom teindustrin med mera.
Sri Lankas kustområden koloniserades av Portugal under 1500-talet, och av Nederländerna under 1600-talet. Britterna kom till ön 1796 och 1815 lade de hela ön under sig (även det tidigare självständiga kungariket i landets bergsområde). Sri Lanka var därefter en brittisk koloni fram till självständigheten 1948.

Sri Lanka, förr känd som Ceylon, är en droppformad ö och ett land som ligger strax söder om Indiens sydkust i mellersta Asien. Landet är helt omgivet av Indiska Oceanen.Det bor knappt 20 miljoner människor på Sri Lanka. Det finns flera folkgrupper som bor i landet. Singaleserna, som har en buddhistisk trosinriktning, är den största befolkningsgruppen och utgör ungefär 70 % av befolkningen. Näst största folkgrupp är tamilerna som befolkar den norra delen av ön, varav vissa strävar efter självständighet. De språk man talar i landet är singalesiska, tamil och engelska. Frågan om vilket officiellt språk man ska ha har lett till oroligheter. Numera är både singalesiska och tamil officiella språk. Den främsta religionen är den buddhistiska.Huvudstaden Colombo ligger utmed öns västra kust. Staden är en blandning mellan nytt och gammalt, österländskt och västerländskt. Traditionella marknader samsas bredvid moderna hotellkomplex.

Den största delen av ön utgörs av ett låglänt landskap. Den sydvästra delen av landet är det bördigaste området och här bor också de flesta invånarna. Stränderna är långsträckta med vajande palmer och utanför kusten ligger korallrev med en mängd växter och fiskar. Surfingen är mycket bra utmed vissa kustområden.

Skogen på Sri Lanka är fylld med olika djur och växter. Det finns inga områden med helt orörd regnskog kvar, men man har tillräckligt med skog för att se till att artrikedomen är skyddad. Bland annat kan man träffa på elefanter, makaker och grå langurer i skogarna. Elefanterna har betytt mycket för landets befolkning, både som väldiga dragdjur och som vaktdjur för kungen. Det finns över 2 500 elefanter på ön, varav ca 500 tamdjur.Portugiserna var de första som koloniserade Sri Lanka. År 1948 blev landet självständigt, då från britterna som tagit över makten. Kort tid efter självständigheten startade oroligheter mellan de olika befolkningsgrupperna. I över tjugo år har tamiler och singaleser bekämpat varandra i ett segdraget inbördeskrig. Sri Lanka hette fram till år 1972 Ceylon.

Ekonomin i landet har främst byggt på de världsberömda Ceylon-teerna, textilier och ädelstenar, gummi samt turismen. Numera industrialiseras landet alltmer och det är framför allt textil- och livsmedelsindustrin som tagit fart i landet. Utbildningsnivån är hög i landet, men nästan hälften av invånarna lever trots det under fattigdomsstrecket. Turismen håller på att bli en allt viktigare näring för Sri Lanka.

Kulturen i Sri Lanka har fått stora influenser från grannlandet Indien. Nationalrätterna är ris, curry och string, en typ av risnudelnystan. Nationalsporten är cricket. Klimatet på Sri Lanka präglas av värme och fukt. Monsunregn drar in över ön under månaderna maj till juli, december och januari.

Fakta
Befolkning: 21 324 791
Yta: 65 610 km²
Valuta: Sri Lanka Rupee (LKR)
Internetdomän (TLD): .lk
Statsskick: republik
Tidszon: UTC 5.5
Språk: Singalesiska (officiellt och nationellt språk) 74%, tamil (nationellt språk) 18%, övriga 8%.
Jordbruksprodukter: ris, sockerrör, spannmål, trindsäd, oljeväxter, kryddor, te, gummi, kokosnötter, mjölk, ägg, hudar, nötkött, fisk.