St. Croix

St Croix är den största av ön av US Virgin Islands, och har drygt 50000 innevånare. Ön tillhör USA sedan 1917, och dess förinnan var den Dansk koloni. Man är beroende av turismen, men är inte alls så kommersialliserad som grannön St Thomas. Här är det ett lugnare tempo som gäller, och stilla gammeldags charm. Huvudstaden heter Christianstad och här hittar man Kongens Gade, den stora affärsgatan med ett brokigt folkvimmel.

Den gamla befästningen Christians värn, hittar man i slutet av gatan, den är numera ett intressant museum. Den före detta Danska kolonin har lämnat spår runt om med välbekanta Danska stads och gatunamn. Buck Island, som är USA´s enda undervattens nationalpark, är värd ett besök. Här finns enastående koraller och färggranna fiskar. På öns västra del finns Whim Greathouse, ett välbevarat minne från plantage- tiden, där det fortfarande finns gamla Sockerrörskvarnar kvar. Näst största är Fredrikstad, en lugn och charmig stad med mycket gammal Dansk atmosfär. Hit kommer de stora kryssningsfartygen då det finns en djuphamn. Ett besök på Fort Fredrik påminner om en svunnen tid från 1700-talet.


Fakta


Befolkning: 109 825 (juli 2009)
Yta: 1 910 km²
Valuta: US-dollar (USD)
Internetdomän (TLD): .vi
Statsskick: Federal republik
Tidszon:
UTC-4
Språk: Engelska 74,7%, spanska eller spanska Creole 16.8%, franska eller franska Creole 6,6%, övriga 1,9% (2000 census).
Jordbruksprodukter: frukt, grönsaker, sorghum, Senepol nötkreatur.