1 - Skottland
 
 
bro

tower

hus

Storbritannien

 Storbritannien består av de på den brittiska huvudön belägna England, Skottland och Wales samt Nordirland på ön Irland. Kanalöarna och Isle of Man är direkt underställda kronan och ingår inte i landet. Därtill kommer Orkneyöarna, Shetlandsöarna och Yttre Hebriderna, Storbritannien har även 13 besittningar runtom i världen.
Storbritannien är ett av våra mest populära resmål!

stonehedge

Här hittar du länkar för dig som planerar att resa till England, Skottland, Wales eller London. Ett bra sätt att se Storbritannien är med bil, kör själv dit och ta färjan över Engelska kanalen eller från Göteborg.
Storbritannien har för inte så länge sedan varit centrum i ett imperium som sträckte sig över hela världen. Det gör att Storbritannien idag har en mycket rik kultur med inslag från hela världen.

Storbritannien är känt för att vara ett rått och regnigt ställe. Det hindrar inte att molnen ganska ofta spricker upp i riktigt vackert och varmt väder. Särskilt under sommaren kan man få uppleva riktigt fina månader.


Landet ligger i nästan samma klimatområde som Sverige så temperaturmässigt skiljer det inte nämnvärt mot vad vi har hemma. Storbritannien är generellt ett par grader varmare än Sverige men definitivt inte stället man åker till på solsemester.

parlamentet

England, Storbritanniens södra del, är ett kulligt och låg länt område med stora uppodlade områden men även vidsträckta skogar och ljunghedar. Längre norrut i Skottland övergår det låglänta landet till ett mer bergigt område, det som brukar kallas för det Skotska höglandet och på sina ställen är väldigt kargt och öde. Kusten längs Skotlands västra del tränger havet långt in i djupa och smala fjordliknande vikar. 

Fakta
Befolkning: 61 113 205 (juli 2009)
Yta: 244 820 km²
Valuta: Brittiska pund (GBP)
Internetdomän (TLD): .uk
Statsskick: konstitutionell monarki
Tidszon: UTC 0
Språk: Engelska, walesiska skotsk form av Gaelic (ca 60 000 i Skottland).
Jordbruksprodukter: spannmål, oljeväxter, potatis, grönsaker, nötkreatur, får, fjäderfä, fisk.

flagga

bus

fotboll

eye

london