1 - Brasilien
2 - Surinam
3 - Argentina

4 - Chile
5 - Franska Guyana
6 - Ecuador

 

Sydamerika

Sydamerika är den södra världsdelen av den amerikanska kontinenten. Kontinenten omgärdas av Antarktis i söder, Karibiska havet i norr, Stilla havet i väster och Atlanten i öster. Mellan Sydamerika och Nordamerika ligger Centralamerika. Gränsen mellan Centralamerika och Sydamerika går mellan Colombia och Panama, men ibland säger man att gränsen går vid Panamakanalen.

De länder som ingår i världsdelen Sydamerika är Argentina, Bolivia, Brasilien, Chile, Colombia, Ecuador, Guyana, Paraguay, Peru, Surinam, Uruguay, Venezuela, Falklandsöarna, Sydgeorgien, Sydsandwichöarna och Franska Guyana.
En varierad världsdel med naturrekord och naturupplevelser
Sydamerika är en varierad världsdel. Längs kontinentens västra kant löper bergskedjan Anderna. Områdena öst om Anderna består till stor del av tropisk regnskog, exempelvis där Amazonfloden löper, men i Sydamerika finns också torra öknar, som Patagonien och Atacamaöknen. Amazonas är världens största regnskog och även världens artrikaste plats, såväl när det gäller växter som djur. I Sydamerika finns många arter av exempelvis papegojor, däggdjur, insekter, fågelspindlar och ormar.

Sydamerika är naturrekordens kontinent. Där finns världens största regnskog, Amazonas, jordens högst belägna sjö, Titicacasjön, jordens torraste öken, Atacama och världens längsta bergskedja, Anderna. I Sydamerika finns också naturupplevelser som överträffar mycket annat, exempelvis Iguassufallen som består av 150 till 250 vattenfall där det högsta har en fallhöjd på 80 meter, eller saltöknen i Uyuni, där det är kilometer efter kilometer med salt och det även finns hotell där precis allt är byggt av salt. Det största landet i Sydamerika är Brasilien, både till yta och folkmängd. Det näst största landet är Argentina.

Resa till Sydamerika
I Sydamerika finns mycket att se och uppleva. Där finns massor att göra, magnifika naturupplevelser, en spännande och exotisk kultur, unika djur- och växtarter samt ett härligt klimat.

rio

rio