Asien

Vietnam

Vietnam ligger i den tropiska regionen och större delen av landet har ett hett och fuktigt klimat. Årstider och väder varierar mellan de olika landsdelarna och mest nederbörd faller under de svenska sommar-månaderna, då sydväst-monsunen sveper in från Siamviken. Under den svenska vintern, från november till mars, är  Vietnam idealiskt att besöka. De norra delarna har då svalt väder med svenska sommar-temperaturer på dagarna och kylslagna kvällar. I de södra delarna är det betydligt varmare och behagligare under denna period.

Vietnam är ett annorlunda och spännande resmål – ett land vi hört mycket om genom åren och som ligger många varmt om hjärtat. Men Vietnam är också ett land som genomgått många förändringar de senaste seklen. Utvecklingen i vissa delar av landet går med en rasande fart och ger ibland lite växtvärk. Det som hela tiden fascinerar oss är blandningen av det gamla och det moderna. Vietnam är dessutom ett mycket naturskönt resmål, men för den sakens skull ska man inte glömma bort att Vietnam är ett utvecklingsland vars befolkning fortfarande lever under enkla omständigheter. Man gör klokt i att inte förvänta sig att saker alltid ska fungera som hemma.

Men det är trots allt mötet med det som är vid sidan om allfartsvägen som gör det så intressant att resa hit. Eftersom Vietnam genom åren haft stora influenser utifrån, bland annat från Frankrike, finner du ett brett utbud av västerländsk mat. Trots franska och kinesiska influenser, har landet sitt eget speciella kök. Ris och nudlar är basmat. Till detta serveras bland annat kött, kyckling och grönsaker. Tack vare landets långa kust, finns även ett rikt urval av fisk och skaldjur. Soppa ingår ofta i en måltid. Till dessert serveras ofta söta riskakor och frukt. En mycket populär krydda är nuoc mom, en jäst fisksås som smakar salt. Andra vanliga ingredienser är chili, citrongräs, limejuice, koriander, vitlök, socker och mynta. Vietnameserna dricker gärna kinesiskt te och vatten.

Fakta

Befolkning: 86 967 524 (juli 2009)
Yta: 329 560 km²
Valuta: dong (VND)
Internetdomän (TLD): .vn
Statsskick: Kommuniststat
Tidszon: UTC-7
Språk: Vietnamesiska (officiellt), engelska, franska, kinesiska och kambodjanska.
Jordbruksprodukter: paddyris, kaffe, gummi, bomull, te, paprika, sojabönor, Cashewnötter, sockerrör, jordnötter, bananer, fjäderfän, fisk, skaldjur.