0300-30840 gloria@wetravel.nu

ABC Islands eller ABC-Öarna

ABC Öarna, heter också ABC Islands och är en ögrupp i den nedre delen utav Karibien. Det är ett samlingsnamn för tre numera bekanta öarna: Aruba, Bonaire och Curaçao. Dessa öar tillhör det Nederländska Kungahuset och ligger cirka 80 km ovanför det Venezuelanska kusten. De öar har en lång historia tillbaka sedan 1499 med Spanjorer, Portugeser men där Nederländerna till slut vann striden eftersom ingen såg dessa öar som särskild nyttiga. Numera har både Aruba och Curaçao en status apart, vilket betyder att de har fria händer inom handel och gör sina egna avtal utan att Nederländerna ska lägga sig i. Bonaire däremot har precis som de mer norr liggande Karibiska öarna som även de tillhör Nederländerna (St Eustatius och Saba, blivit kallad som den 12 provinsen för Nederländerna) Eller de speciella kommunerna.

Fast så närliggande, så har de inte mycket gemensamt. Det finns tre saker som de har gemensamt och det är att vinden alltid blåser från Nordost, alla tre ligger utanför orkanbältet eller -on the edge- som en del vill förtydliga och den tredje likheten är att alla tre erbjuder dig att dricka vatten från kranen. Du behöver alltså inte släpa hem litervis med vatten, du ska enbart låta vatten rinna ett tag och sedan kan du lägga din flaska i kylen som förberedelse inför morgondagens äventyr. Det förklarar kanske för dig varför vattnet är kostsamt och att de ber om eftertanke när du brukar den.

Olikheterna är många. Aruba som sedan många år har lyckats dra turister till sin vackra ö, framförallt amerikanerna, har utmärkt sig med de bästa stränderna. Du kanske känner till Eagle Beach? Ja den kom upp bland de tio bästa stränderna i världen ett tag, tills de upptäckte nya. Det är också den ön som är enklast att köra runtom och ganske bästa infrastruktur. Du hittar förutom vackra sandstränder självklart även dykning som du lättast gör till olika föremål som de har låtit sänka i havet och därmed har fått en stor uppskov av korraller rundom flygplan eller båt som ligger på havets botten. Bäst når du dessa med en förut bestämt arrangemang. Befolkningen är en blandning av Arawak indianerna och det syns än idag väldigt tydligt.

Bonaire! Denna ö är inte minst, det är Aruba men har minst antal turister som besöker de per år. De kallar sig med stolthet: Dykarnas paradis. Här kan du 24/7 se dykarna komma upp till ytan, blir därför inte förvånad när du plötsligt ser ett gäng lampor sakta komma upp till vattenytan, nattetid. De har gjort det oerhörd lätt att byta ut dina syrgastuber över hela ön. En annan sak som de är mycket stolta över, är deras Windsurfare i free style. De har nämligen varit värd för olika världsmästerskap som genomfördes i det berömda Lac Cai område. Att hållbarheten ligger de varmt om hjärtat, kommer du inte heller att mista eftersom de var först utav alla Karibiska öar att skapa undervatten naturreservat där numera odlas koraller. Ön är väldigt avslappnad och ledigt, ett tempo du lätt snappar upp!

Curaçao, öarnas smältdegel som troligen har de flesta olika nationaliteter samlad hos sig. Ditt första intryck är ju huvudstaden Willemstad, där alla färger möter dig som bara en färgpalett förmår att skapa. Det sägs att guvernören som då tog hand om Willemstad, led utav svår huvudvärk och att han därmed tvingade alla att måla om sina hus från vita till alla möjliga färger, förutom vita. Fortfarande idag syns detta. Curaçao har inte de vackraste stränderna men de har precis som Bonaire, många små charmiga vikar/ stränder längst med sin ö. Här kan du göra fina dyk, eftersom precis som grannön Bonaire, the droppoff/reven ligger väldigt nära stranden, du kan alltså gå in från stranden in i vattnet och börja ditt härliga dyk. Här hittar du mångfald utav UNESCO välbevarade hus, som har format Curaçao till den karismatiska ön den är idag i all sin charm. Curaçao är också den största ön i sin storlek utav ABC Öarna och erbjuder därmed dig mest variation utav aktiviteter.

Jo, jag kommer på en sak till, de har mycket god mat som gemensamma nämnare, tack vare alla blandade nationaliteter. Bon Bini, välkommen som de så hjärtligt säger!