0300-30840 gloria@wetravel.nu

Åker du till Mexiko med oss är det främst två delar som vi kan erbjuda organiserade resor till:Höglandet i Chiapas och Stillahavskusten i Oaxaca, [oacháca]I

I de djupa dalarna glittrar vattendragen i den varma solen, över de höga bergen flyger jagande rovfåglar och i djungeln strövar jaguarer. Här ligger små städer och imponerande pyramider. Mayafolkets textilier och keramik i vackra färger och former blandas på de stora marknaderna. Det är Chiapas vi talar om, området i södra Mexiko mellan Guatemala, Yucatán och Stilla Havet.

San Cristobal de las Casas är en av städerna på höglandet i Chiapasområdet och ligger på över 2000 meter över havet. När man först kommer dit känns det när man andas och man blir lätt andfådd. Det är annars lätt att ta sig fram till fots i staden eftersom många gator i centrum har byggts om till gågator. Butikerna är många och det säljs allt från orostat, lokalt odlat kaffe och färgstarka broderier till bärnstenssmycken i eleganta silverinfattningar.

Hela Chiapas är en spännande blandning av vild natur och starkt närvarande kultur. Kustremsan vetter mot Stilla Havet och är perfekt för vågsurfing, dykning och snorkling. I djungeln finns möjligheten att observera fåglar, orkidéer och färgstarka fjärilar, eller att besöka vattenfall och pyramider. Och sist, men inte minst, i Chiapas äter du en oändligt varierad och fantasifull mat – och över hela landskapet flyter marimbamusikens mjuka toner.

Oaxacas inland ligger stora, vackra arkeologiska lämningar och även huvudstaden Oaxaca andas skönhet och kultur. Här sitter de intellektuella på utecaféerna och dricker varm närodlad choklad till sina ’molletes’ som är gratinerade bröd med bruna bönor och ost och en stark chili- och tomatblandning. I affärerna handlar turisterna bärnsten- och silversmycken. Rufino Tamayomuseet med en stor privat samling av prekolombiansk konst är en stor attraktion för alla Oaxacabesökare och en värdefull kulturskatt för staden.

Huatulco är en liten plats, men med många hotell, som ligger vid Oaxacaområdets kust vid Stilla Havet. För att ta sig hit tar man bäst flyget antingen från Mexico City, eller från Oaxaca stad vilket kan verka underligt med tanke på att det enbart är 30 mil dit från inlandet till kusten. Men, för att nå Huatulco från Oaxaca landvägen, måste du resa genom bergsmassivet Sierra Madre Occidental – och det tar tid! Vägen är farligt krokig, går upp och ner som i en berg-och dalbana. Huatulco samhälle ligger alldeles invid havet och alla de vikar och laguner som ger den här kusten sitt särdrag.

Så får vi inte glömma: Cozumel, eller ’svalornas ö’, ligger som en pärla mitt i det turkosa vattnet utanför Mexikos kust på Yucatánhalvön. Vita stränder, blå himmel och sol, sol, sol gör ön till en underskön plats att vara på. Här lever och arbetar de bästa av Mexikos dykinstruktörer som känner till hela kustremsan utmed Yucatánhalvön och havet runt Cozumel. Mesoamerikas stora barriärrev, det näst största korallrevet i världen, går utmed öns västra sida, men hela Cozumel är egentligen omringad av vackra korallrev. Här forskade en gång i tiden den franske dykaren Jacques Costeau som sägs ha upptäckt det stora revet.