0300-30840 gloria@wetravel.nu

Surinam

I många år har Surinam, precis som Curaçao varit centrum för slaveriet. När den avskaffades år 1870 kom det ytterligare fler nationer (över 20 olika)  för att odla marken, precis som slaverna hade gjort. Surinam räknas nog som det minsta staten i Syd Amerika men har fortfarande även efter separationen från Holland 1978 ett väldigt stark band med varandra.

Klimatet i Surinam är i huvudsak mycket varmt och tropiskt med hög fuktighetsgrad då landet ligger utmed ekvatorn, på femte graden för att vara mer exakt. Det varma vädret mildras något av de västliga passadvindar som kommer in över landområdet. Regnperiod råder mellan april till augusti och mellan november till februari. Surinam är väldigt rikt på mineraler och man kan odla det mesta i matvägen.

Surinam är känt för sin underbara matkultur med fantasifulla kombinationer som aldrig sinnar. Turister brukar säga: ”Stanna en månad i Surinam och du äter aldrig samma mat”…

Naturen är oerhört vacker och varierande med en stor sagolik djungel direkt runt knuten. Låt oss inte glömma den enorma djungel som ligger uppåt floden, söderut mot Brasilien. Man säger att det än idag kan finnas indianbyar som har nuddat vattnet som rinner ut mot havet men som aldrig har sett en vit människa.

Landets flora och fauna tillhör de rikaste i världen. En del av det fantastiska växt- och djurlivet skyddas genom nationalparker. Den största parken är Central Surinams Naturreservat som lockar en mängd besökare varje år. Jan Lindmark var nog en av de första journalisterna som satte Surinam på den nordiska kartan, han förmådde sannerligen att  älska det här minsta dock charmiga landet i överraskande Sydamerika. Följ med i hans fotspår!